Novinky a názory / zprávy

Intersekce: Intimita a spektákl I 3. díl Pražského Quadriennale 2011

Živá výstava na piazzettě Národního divadla, která v labyrintu 30-ti boxů nabídne intenzivní zážitky v oblasti současného divadla a umění. Představení na veřejných prostranstvích budou kontrastovat tomuto intimnímu vztahu diváka s umělcem uvnitř boxu.

Tereza Svobodová , 24. 5. 2011

Jednotlivé projekty byly do boxů vybrány tak, aby ukázaly co nejširší záběr různých oborů a disciplín, v nichž se objevuje performance a živá instalace. Výstava chce dokázat, že v současnosti není možné pojem performance (a scénografie) omezit jakoukoliv definicí, a vyzývá návštěvníky k tomu, aby v dnešním světě hledali její nejrůznější podoby. Odvede divadlo z divadelní scény a umožní divákům vstřebat jej jinak, než je převážně zvyklý. Nabídne lekce tanga, výtvarné dílo ze svatebních šatů, zpívající sochy a sekvence divadelních i tanečních představení, zvukové instalace a projekty zahrnující video art, světelný a zvukový design, módu či výtvarné umění.

Mezi největší hvězdy, jež pro piazzettu Národního divadla chystají speciální projekty, patří rusko-americká umělecká dvojice Ilya a Emilia Kabakovovi, jejíž tvorbu charakterizuje fůze každodenních témat a konceptuálního přístupu ve výtvarném umění a divadle. Pozornost přitahuje nesporně i britský umělec a spisovatel transformující jazyk do vizuálních materiálů Nathaniel Mellors, jehož práce byly vystaveny mimo jiné v Tate Britain v Londýně či Stedelijk Museum Amsterdam. Světové renomé předchází rovněž respektovaného tanečníka a choreografa Josefa Nadje, jehož tvorba se vyznačuje přirozeným prolnutím tance, divadla a výtvarného umění.

Do Prahy se vrátí scénografka Monika Pormale či režisér a scénograf Brett Bailey, kteří zastupovali Lotyšsko, respektive Jihoafrickou republiku na posledním Quadriennale v roce 2007 a budou také členy letošní mezinárodní poroty. Českou republiku bude vedle fotografa Bohdana Holomíčka reprezentovat jeden z nejuznávanějších tuzemských všestranných umělců, jenž díky tématům, rukopisu a uhrančivé atmosféře svých maleb pronikl do předních domácích i světových sbírek – Josef Bolf. Pro Intersekci připravuje projekt Sklad/Storage kombinující instalaci, video i performativní akci.

Piazzetta se díky unikátnímu architektonickému prostředí, jemuž vtiskl podobu izraelský architekt a scénograf Oren Sagiv, stane po Veletržním paláci druhým hlavním centrem letošního Quadriennale a rovněž novým místem setkávaní Pražanů i návštěvníků hlavního města. Její nedílnou součástí je totiž také bar a noční kino.

Další informace na www.intersection.cz nebo www.gjf.czwww.pq.cz

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři