Novinky a názory / názory a komentáře

Jak zateplit dům? 12 cm polystyrenu a reflexní rolety!

S energetickým poradcem Karlem Murtingerem jsme si povídali o zateplení domu, výměně oken, nedokonalé práci stavebních firem a jednoduchých tipech, které vám pomohou snížit tepelné ztráty vašeho domu bez nákladného zateplování.

Jana Poncarová , 21. 10. 2011

Ceny energií rostou a zima se zase blíží. Snížit tepelné ztráty domu můžete zateplením fasády, výměnou oken nebo třeba instalací reflexních rolet. Protože víme, že se zateplováním domu je spojeno mnoho důležitých otázek, zeptali jsme se na vše odborníka na slovo vzatého – energetického poradce s dlouholetou praxí Karla Murtingera.

Osobní otázka úvodem. Máte zateplený dům?

U nás, energetických poradců, je to tak trochu jako u té kovářovy kobyly, jiným radíme co a jak udělat a sami na to často nemáme čas. Se zateplováním domu jsem ale začal skoro před 35 lety, v době, kdy na trhu nebyly téměř žádné izolační materiály. Severní stěnu domu jsem zateplil 5 cm Lignoporu, což byl tehdy nejčastěji používaný materiál. Po letech jsem pak na zbývající zdi domu přidal 12 cm kontaktní izolace z polystyrenu. Okna jsem napřed vylepšil přidáním třetího skla a osadil je reflexními roletami. Později jsem do vnějšího křídla osadil izolační dvojsklo v plastovém rámečku. Z hlediska prostupu tepla jsou (alespoň v noci) lepší než ta, která jsou běžně na trhu. V době, kdy probíhal dotační program Zelená úsporám, jsem si řekl, že bych ho měl jako poradce také vyzkoušet. Hledal jsem proto, co bych ještě zateplil. Rozhodl jsem se přidat 14 cm šedého polystyrenu na severní stěnu svého domu a na půdu 20 cm skelné vaty. Stále však čekám na vyplacení dotací.

Kdy bychom měli začít přemýšlet o zateplení domu? Kdy se zateplení domu vyplatí?

Uvažovat o zateplení by měl snad každý, s výjimkou majitelů nového – maximálně 10 let starého – domu. Zateplení domu se vyplatí v 95 % případů. Řekl bych spíš, kdy se nevyplatí – například v případě, kdy máte extrémně levné topení, třeba když vytápíte levným dřevem.

Pokud patřím do skupiny vhodných kandidátů na zateplení a rozhodla jsem se do toho jít, jaký by měl být první krok, který udělám? Jak postupovat?

V první řadě byste si měla udělat plán. Rozmyslet si, co a v jakém pořadí budete zateplovat. Někdy je možné realizovat komplexní zateplení domu (zateplit fasádu, vyměnit okna), jindy jsme omezeni technickými nebo finančními důvody. Ideální je vzít plány domu a zajít do některého poradenského střediska EKIS a popovídat si o zateplení s poradcem.

Je tato konzultace zdarma?

Ano, tato konzultace je zdarma.

A co stavební projekt? Je při zateplování nutný?

Pokud se budete pouštět do složitějších úprav, může být stavebním úřadem vyžadován projekt. Není špatné si ho udělat, ale musí být rozumný. Stavební firmy jsou občas poněkud nespolehlivé a snaží se zjednodušit si práci a projekt se může hodit, aby firmy viděly, jak postupovat a bylo možné je kontrolovat. Společně se stavebním projektem je také dobré sjednat si stavební dozor. Když si rozmyslíte, co budete zateplovat, nechte si udělat cenové nabídky od různých firem. Udělají je zadarmo a vy získáte představu, kolik co bude stát.

Jaká část domu je z hlediska tepelných ztrát nejvíce kritická?

V absolutních hodnotách je nejkritičtější fasáda. Nejvíce tepla ale uniká okny – přepočteno na jednotku plochy. Při zateplování domu by tedy okna měla být na prvním místě. Většinou není nutné měnit hned celá okna, slušnou úsporu získáme i v případě, kdy vyměníme skla, například vsadíme izolační dvojsklo. Když nepřichází výměna okna nebo vsazení dvojskla v úvahu, tak alespoň použijeme reflexní rolety.

Na trhu je spousta tepelných izolací. Jak se v nich má člověk bez zkušeností zorientovat? Jakou tepelnou izolaci nejčastěji doporučujete?

Je to relativně jednoduché. Pokud mám suchý dům a dobrou hydroizolací, je takovým standardem, který se nechá použít skoro vždy, kontaktní izolace (šedý pěnový polystyren).

Často ale slýcháme námitky, že polystyren nedýchá a neměl by se používat u starých domů. Je třeba si uvědomit, že pokud dáme 12–18 cm šedého polystyrenu, tak teplota stěny pod touto izolací (snad s výjimkou koupelny) nikdy neklesne pod rosný bod. A pára nám nevadí, pokud nezačne kondenzovat ve zdivu. Polystyren je málo nasákavý a nějaká kondenzace ve vrstvě polystyrenu nevadí.

Já jsem velký zastánce polystyrenu z několika důvodů: dobře se s ním pracuje, má dlouhou životnost, je levný a firmy s ním umí pracovat, což je také velice důležité.

Alternativou polystyrenu je minerální vata, která umožňuje odchod vodní páry (dýchání) směrem ven. Ta však není o moc výhodnější a hůř se s ní pracuje.

Pokud dům trpí vlhkostí, je zajímavým řešením provětrávaná fasáda, které je výborná z hlediska tepelného i vlhkostního. Je ale třeba počítat s tím, že provětrávaná fasáda mění vzhled domu a někdy je i nutné stavební povolení.

Dokončení rozhovoru najdete zde. Článek byl převzat z partnerského webu www.nazeleno.cz.  

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři