Ascension (Jessica Kingdon, 2021) Foto: Film a architektura / KRUH
Novinky a názory / zprávy

Krize bydlení, Čína a Adolf Loos. Sedm filmů, které zhlédnout během festivalu Film a architektura 2023

Festival Film a architektura není pouze o architektuře. Do kin po celé České republice přináší snímky se společenským přesahem - dotkne se historie i dnešního kapitalismu. Všechno však stihnout nelze, a tak přinášíme náš výběr toho nejzajímavějšího. Festival probíhá od 29 9. do 4. 10.

Adéla Vaculíková , 25. 9. 2023

Adolf Loos – revolucionář mezi architekty (Aleš Kisil, 2022)

Půjde o další nekritickou glorifikaci kultovní osobnosti středoevropské architektury nebo dojde k posunu v tématu? Adolf Loos je nový snímek z české produkce, na který jsme zvědaví.

Adolf Loos byl revolucionářem v architektuře překračujícím zajeté pořádky ve svém oboru i ve společnosti. Dokument sleduje vývoj jeho uměleckého rukopisu od Plzně přes Prahu a Vídeň až po Paříž. Pomocí dosud nepublikovaných archivních materiálů a osobních příběhů jeho okolí dokresluje snímek komplikovanou povahu i dílo tohoto génia, který zásadně ovlivnil vývoj moderní evropské architektury.

Foto: Pohled do Semlerovy rezidence od Adolfa Loose v Plzni

Architekti (Kerren Lumer-Klabbers, 2023)

Nedostupnost bydlení, když člověk studuje. Téma, se kterým se potýkají mladí lidé ve většině zemí světa, se ukáže na příkladu Norska.

Centrum města je v blízké budoucnosti drahé, prázdné a odcizené. Vlastní bydlení se už dávno stalo nedosažitelnou komoditou. Mladá architektka Julie, která je stážistkou v renomované kanceláři, se potýká se stejným problémem. Pronajme si proto provizorní byt na nezvyklém místě, které sdílí s dalšími obyvateli nacházejícími se v podobné bezvýchodné situaci. Může jí toto prostředí pomoct k nalezení řešení nedostatku důstojného bydlení? Úsměvná, ale pravdivá kritika v norském čtyřdílném seriálu, který byl poprvé uveden na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale 2023.

Ascension (Jessica Kingdon, 2021)

Jak se žije v zemi, která sama před sebou předstírá, že nemá problémy. Snímek o sociálních rozdílech v komunistické Číně.

Celovečerní snímek nominovaný na Oscara mapuje společnost současné moderní Číny, kde kontrasty mezi vyšší a nižší třídou jsou zcela v rozporu s komunistickým hlásáním sociální rovnosti. Pozvolná gradace filmového vyprávění zachycuje čínskou populaci od té nejchudší až po nejbohatší, a připomíná tak civilizační vývoj z amerického kultovního snímku Koyaanisqatsi. Vizuální epos města a jeho obyvatel, který své kritické otázky na nejlidnatější zemi světa klade citlivě a dává divákovi prostor pro vlastní posouzení.

Čandígarh – život v Corbusierově utopii (Karin Bucher, Thomas Karrer, 2023)

Kritické zhodnocení úspěchu (nebo neúspěchu?) modernistického urbanismu realizovaného v Indii. Jak vypadá Le Corbusierovo betonové město dnes?

Výstavbou indického města Čandígarh dokončil architekt Le Corbusier své životní dílo. Jeden z nejucelenějších souborů moderní architektury byl kompletně vybudován mezi 50. a 60. lety. Původní plán vycházel z konstrukce lidského těla, kdy se v oblasti hlavy nacházejí vládní budovy, ruce tvoří univerzity a průmysl, srdce ztělesňuje centrum města a plícemi je rozsáhlá zeleň. Snímek sleduje s odstupem 70 let současné obyvatele města, kteří zhodnocují naplnění tohoto utopického projektu. Potvrzují jeho kvality i vyvrací mylné představy plynoucí z kulturních rozdílů jeho evropského vizionáře.

Katedrála (Denis Dobrovoda, 2022)

Film, který se v kinech už hrál, ale třeba jste ho ještě nestihli. O tom, že svépomocí se nestaví pouze chaty a rodinné domy, ale třeba i katedrála. Ve Španělsku to skutečně zkusili.

V roce 1961 se tehdy osmadvacetiletý Justo Gallego rozhodne, že v malém městě poblíž Madridu postaví katedrálu. Příštích 60 let svého života věnuje veškerý svůj čas a energii její výstavbě. Zatímco ho všichni považují za blázna, Justo promění tento výstřední nápad ve skutečnost a vlastnoručně vybuduje katedrálu velikosti barcelonské Sagrada Família. Bez jakéhokoliv architektonického vzdělání se tak zapíše do dějin Španělska, kde grandiózní stavba vytvořená převážně z recyklovaných materiálů a bez stavebních povolení stojí. Vizuálně strhující a divácky velmi vděčný dokument využívá mnoho archivních materiálů a plasticky zachycuje příběh nekonečné vůle, odhodlání i daně, kterou s sebou nese.

Nejlepší město na světě (Hans Christian Post, 2022)

Gentrifikace je tématem všech velkých měst. Film o tom, jak probíhala a probíhá v Kodani.

Dánské hlavní město je často považováno za jedno z nejinkluzivnějších, nejkreativnějších a celkově nejlepších měst na světě. Ale nebylo tomu tak vždy. Před třiceti lety byla Kodaň znečištěným průmyslovým městem na pokraji bankrotu. Prostřednictvím sociálního inženýrství město prošlo kompletní proměnou. Ale za jakou cenu? Dnes tato oblast zaznamenává silnou společenskou nerovnost dosahující až za její hranice. Jaká negativa s sebou přinesl tento status předního místa pro kvalitní žití?

Podnikatelský sen (Marta Dauliute, Viktorija Siaulyte, 2022)

Snímek není zasazen do devadesátých let, ale do současného Švédska. Podnikatelé nového druhu tu budují start-up, kde se bude bydlet a pracovat, až hranice mezi obojím úplně zmizí. Jde o kritiku jednoho podnikatelského záměru, ale také celé ideje neoliberalismu.

Vítejte v Tech Farm, švédském rezidenčním start-upu, který chce smazat hranice mezi volným časem a prací. Jejími obyvateli jsou mladí podnikatelé, kteří jsou ochotni věnovat každou minutu svého života dosažení finančního úspěchu. Vzdávají se svého soukromí i pohodlí, aby spolu s dalšími motivovanými jedinci vytvořili neoliberální komunitu. Dokument s jemnou kritikou sleduje zblízka nájemce a jednotlivce stojící za tímto start-upem. Ve chvíli, kdy si tito ambiciózní rezidenti pletou své uvěznění ve stísněných podmínkách se svobodou, dochází k jejich konfrontaci s tím, jak kapitalismus pokřivil jejich způsob života a vnímání vlastního prostoru.

Více informací o programu včetně rezervace lístků na webových stánkách festivalu. Užijte si ho!

EARCH.cz je dlouhodobým mediálním partnerem spolku KRUH, který každoročně pořádá festivaly Den architektury a Film a architektura.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři