Palazzo del Lavoro, Turin (1959) Foto: Atlas of Places
Novinky a názory / zprávy

Mistr betonových konstrukcí. Výstava oslavuje inovativní dílo Piera Luigi Nerviho

Italský architekt Pier Luigi Nervi se řadí mezi nejvýznamnější a nejpokrokovější evropské architekty 20. století. Vynikal zejména inovativními konstrukcemi ze železobetonu, jeho dílo představuje rozsáhlá výstava v Kanadě.

Adéla Vaculíková , 16. 12. 2021

V montréalském UQAM Centre de Design otevřeli výstavu věnovanou slavnému italskému architektovi Pieru Luigi Nervimu (1891-1979), který se řadí k nejvýznamnějším osobnostem poválečné evropské architektury. Výstava s titulem Pier Luigi Nervi: Mistr-Designér-Stavitel zprostředkovává obraz o Nerviho konstrukční architektuře ve dvou samostatných expozicích.

Foto: Sportovní komplex v Římě (1956)

První část výstavy návštěvníka provází průřezem jeho tvorby od 20. do 70. let minulého století. Představuje jeho ikonická díla, mezi která patří Městský stadion ve Florencii (1932), Malý sportovní komplex v Římě (1958), Palazzo de Lavoro v Turíně (1960) nebo mrakodrap společnosti Pirelli v Miláně (1960), na kterém spolupracoval s architektem Gio Pontim.

Na výstavě nechybí ani mrakodrap Tour-de-la-Brouse, který pro Montréal Nervi vyprojektoval společně s dalším slavným italským architektem, Luigi Morettim. Budova se skleněnými fasádami zavěšenými mezi čtyřmi železobetonovými pilíři je dodnes třetí nejvyšší budovou Montréalu a klíčovým prvkem městského panoramatu.

Foto: Palazzo del Lavoro v Turíně (1959)

Tématu Nerviho konstrukcí se věnuje převážně druhá část výstavy, kterou zpracovali kurátoři a pedagogové UQAM École de design v Montrealu. Kurátoři v rozsáhlé expozici představují Nerviho revoluční stavební techniky založené na odvážných železobetonových konstrukcích, které stojí za výrazným skulpturálním výrazem jeho staveb. Zaměřili se přitom na Nerviho pět málo známých experimentálních projektů, ve kterých se skrývá základ jeho odvážné práce s železobetonem a skořepinami.

Foto: Italská amasáda v Brasílii (1969)

Klíčová slova:

výstava beton betonové konstrukce

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři