Ve věku 85 let zemřel architekt Aurelio Galfetti Foto: The Plan
Novinky a názory / historie a teorie

Zemřel Aurelio Galfetti, vlivná osobnost švýcarské moderní architektury

Ve věku 85 let zemřel významný švýcarský architekt a pedagog Aurelio Galfetti. Patřil mezi vedoucí představitele legendární ticinské školy architektury, jeho nejlepší realizace najdeme v Bellinzoně.

Matěj Beránek , 7. 12. 2021

Život i dílo architekta Aurelia Galfettiho je neodmyslitelně spjato s nejjižnějším švýcarským kantonem Ticino. Právě v této italsky mluvící části Švýcarska v 70. letech úzce spolupracoval s uznávanými architekty Luigi Snozzim (1932-2020) a Mario Bottou (1943) – s těmi také patří mezi hlavní představitele tzv. ticinské školy architektury, legendárního hnutí, díky kterému v Ticinu vzniklo mnoho pokrokových staveb.

„Jeho dílo a myšlení zásadně ovlivnily kulturu architektury v kantonu Ticino a celém Švýcarsku od 60. let až po současnost,“ uvedla Università della Svizzera Italiana, na které Galfetti působil.

Foto: Galfettiho vzorem byl Le Corbusier - projevilo se to i na návrhu jeho prvního domu z let 1959-61

Galfetti se intenzivně zajímal o architekturu už na střední škole. Nejprve si zamiloval tvorbu architekta Franka Lloyda Wrighta – během vysokoškolských studií na curyšské ETH ve druhé polovině 60. let ale začal upřednostňovat myšlenky a přístup k navrhování Le Corbusiera. Dokazuje to také Galfettiho první realizace, rodinný dům Casa Rotalinti ve formě ostře řezaného betonového kvádru.

Vlastní architektonické studio si Galfetti otevřel v Luganu roku 1960, ihned po absolvování curyšské vysoké školy ETH. Kromě několika rodinných a bytových domů navrhl Aurelio Galfetti několik školních a administrativních budov, knihovnu i sportovní zařízení.

Foto: V polovině 80. let si Galfetti v Bellinzoně postavil vlastní rodinný dům Bianco e Nero

Nejdůležitější realizace Aurelia Galfettiho najdeme v hlavním městě Ticina, Bellinzoně, kam se přestěhoval v polovině 70. let. Patří mezi ně rekonstrukce středověkého hradu Castelgrande poblíž centra města, který architekt doplnil o několik ryze moderních, avšak citlivých zásahů, koupaliště ve stylu brutalistické architektury a jeho vlastní rodinný dům Bianco e Nero.

Kromě architektonické praxe se Galfetti věnoval také vyučování. Působil na řadě evropských univerzit jako hostující profesor a stal se také prvním ředitelem proslulé akademie v Mendrisiu, kterou založil roku 1996 s Mariem Bottou.

Foto: Mezi jeho nejlepší realizace patří brutalistní koupaliště v Bellinzoně

Aurelio Galfetti zemřel 5. prosince 2021 v Bellinzoně. Jeho tvorbu představuje nedávno vydaná kniha Aurelio Galfetti. Constructing Space.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři