Novinky a názory / zprávy

Největší česká dřevostavba před dokončením. Navrhlo ji studio Perspektiv a poznatky bude sdílet

Architektonické studio Perspektiv dokončuje čtyřpodlažní kancelářskou budovu v Českých Budějovicích Foto: Willbe

V České republice se nejčastěji jako dřevostavby realizují rodinné domy či nízkopodlažní budovy. V Plané u Českých Budějovic se však blíží ke svému dokončení čtyřpodlažní dřevostavba BudexHUB. Autorem je studio Perspektiv, které dům koncipovalo jako pasivní dřevostavbu, jež výškou dosahuje povoleného limitu. Zařadí se tak k nejvyšším v Česku. Studio plánuje získané poznatky publikovat na nové platformě Perspektiv Research.

Studio Perspektiv , 7. 8. 2023

 

„Pro oblast, ve které klient působí, nám přišlo vhodné využít jako konstrukční materiál dřevo. Klientovi se představa líbila, měl však jisté pochybnosti. Vedli jsme proto diskuse a navštívili tuzemské realizace, až nakonec padlo jednoznačné rozhodnutí a my se mohli pustit do projekce,“ vysvětluje architekt Ján Antal.  

Studio areál navrhlo tak, aby v něm klient mohl uplatnit svůj zájem o vývoj technologií a získávání i uchovávání čisté energie. V souladu s tím bude provoz objektu čerpat z obnovitelných zdrojů. Kromě kultivace okolí se komplex také částečně otevře veřejnosti a poslouží regionu, například řidičům elektromobilů, kteří si zde budou moci dobít své stroje.  

Konstrukční řešení domu se skládá z betonového jádra se schodištěm, které tvoří únikovou cestu, a hygienického zázemí. Okolo něj je pak vystavěna dřevěná nosná konstrukce ze systému NOVATOP a CLT panelů pro nepohledové části. Stavba si vyžádala necelých 900 m³ materiálu systému NOVATOP a CLT. Architekti budovu koncipovali jako nízkoenergetický pasivní dům. Standardem jsou proto okna s izolačními trojskly, rekuperace nebo vytápění pomocí tepelných čerpadel. Objekt získal štítek A jako mimořádně úsporná budova v průkazu energetické náročnosti budovy.  

Foto: Konstrukce domu kombinuje beton a dřevo. Betonové jádro se schodištěm tvoří únikovou cestu a pro zbytek domu architekti zvolili dřevěné systémy N`OVATOP a CLT

Stavme více ze dřeva  

V České republice aktuálně platí norma s maximální požární výškou stavby 12 metrů. I přesto se však takových budov staví velice málo. Brání tomu nejrůznější faktory – od nedůvěry klienta přes posudky úředníků až po velmi striktní požární předpisy. „Nemusíme hned stavět dřevěné mrakodrapy. Měli bychom se ale snažit o větší osvětu o možnostech výstavby vícepodlažních dřevostaveb, která nakonec není tak komplikovaná,“ dodává Ján Antal o svých zkušenostech.  

Výhod, které se s dřevostavbami pojí, je hned několik. Od udržitelnosti (v každém m³ nezpracovaného dřeva je uložena jedna tuna CO₂, což se rovná cca 9 000 km jízdy autem) přes rychlost výstavby (koncem března 2023 se vztyčila první nosná konstrukce NOVATOP a koncem června se počítá s dokončením posledního čtvrtého patra) – až po bezpečnost (díky vypočitatelné době hoření a zlepšení celkového zdraví, jelikož dřevěná konstrukce vystavuje obyvatele podstatně menšímu množství toxinů než běžné stavební materiály domů).  

V rámci enviromentálních dopadů se není třeba obávat hrozby vytěžení lesů. V Evropě se obnovuje více lesů, než kolik se jich vykácí. V současnosti se v českých lesích nachází dvojnásobná zásoba dřeva než před 100 lety.   

Foto: Autoři návrhu zvolili dřevo jako hlavní konstrukční materiál především kvůli udržitelnosti, bezpečnosti a zdravému prostředí v budově

Nová platforma Perspektiv Research  

Studio Perspektiv se po vzoru renomovaných zahraničních studií rozhodlo založit novou platformu Perspektiv Research. Princip shrnul partner studia, Ján Antal: „Nová platforma Perspektiv Research se zaměřuje na výzkum a popularizaci témat, která aktuálně hýbou světem architektury a stavebnictví. Chceme informovat odbornou veřejnost a architekty o možnostech výstavby vícepodlažních dřevostaveb.“ 

Architekti na projektu nepracují sami, konzultantem Perspektiv Research je například architekt Martin Sobota z holandského studia CITYFÖRSTER, spolupracují také s odborníky z Univerzitního centra energeticky efektivních budov na ČVUT nebo Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským. Získané informace budou publikovat na webu a prostřednictvím odborných přednášek. Do budoucna se plánují zaměřit na další témata, například energetiku nebo modrozelenou infrastrukturu.   

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři