Novinky a názory / zprávy

Nový portál PROPAMÁTKY

Informace o obnově památek přehledně na jednom místě

EARCH.CZ , 31. 10. 2011

Foto: eArch
V říjnu 2011 oficiálně zahajuje činnost nový internetový portál www.propamatky.info, který podstatně zpřehledňuje informace z oblasti péče o památky v celé České repubice. Přináší komplexní databázi všech vyhlášených dotací a veřejných sbírek na obnovu památek, katalog prověřených dodavatelů a expertů na oblast péče o památky a aktuální zpravodajství o obnově a financování památek. Celý projekt internetového portálu je navíc ojedinělý také tím, že jeho redaktoři a redaktorky jsou lidé se zdravotním hendikepem. Jedná se totiž zároveň také o sociální podnik, který podporuje zaměstnávání lidí s hendikepem. Celý projekt je financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

„Portál PROPAMÁTKY je určen majitelům či správcům památek, neziskovým organizacím a firmám působícím v oblasti obnovy památek stejně jako odborné i laické veřejnosti,“ vysvětluje Ing. Aleš Kozák, ředitel Institutu pro památky a kulturu, o.p.s., který portál provozuje. Uživatelé najdou na portálu informace členěné do tří základních oblastí – Katalog služeb, Financování a Zpravodajství.

Katalog služeb prezentuje prověřené dodavatele s relevantními referencemi, od restaurátorů přes architekty, projektanty, řemeslníky až po soudní znalce v oboru. Je členěn do přehledných kategorií s možnostmi podrobného filtrování dle zvolených kritérií. Portál PROPAMÁTKY současně jako jediný v České republice shromažďuje informace o neziskových organizacích, které působí v oblasti péče o památky. Registrace do katalogu je nyní zcela bezplatná.

„V oblasti Financování je k dispozici denně aktualizovaný přehled dotací z veřejných i soukromých zdrojů zaměřených na obnovu památek. Na portálu čtenáři a čtenářky mohou dohledat i aktuálně vyhlášené veřejní sbírky v oblasti obnovy památek. Obě tyto služby jsou u nás ojedinělé a můžeme je nabízet díky denní pečlivé práci lidí v redakci portálu.“ popisuje dále portál Aleš Kozák.

Dvojici výše popsaných služeb doplňuje aktuální zpravodajství o památkách, jejich majitelích a způsobech využívání, nebo o zajímavých knihách a časopisech. Čtenáři a čtenářky se také mohou přímo na portálu přihlásit k odběru e-mailového zpravodaje, díky kterému se každý týden dozví o aktuálním dění ve všech třech popisovaných oblastech portálu.

„Do budoucna je našim cílem nadále prohlubovat a precizovat služby poskytované portálem, navazovat užší kontakty se zainteresovanými subjekty jako jsou například neziskové organizace, vyhlašovatelé dotací nebo kvalitní dodavatelé v oboru. Chceme být všem zájemcům spolehlivým partnerem v péči o památky,“ uzavírá Aleš Kozák.

Foto: Ondřej Přibyl a Institut pro památky a kulturu

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři