Novinky a názory / zprávy

Plzeňská PechaKucha Night bude končit. Zve na posledních osm večerů

PechaKucha Night Plzeň vol. 29 na Náplavce u Radbuzy - evropský rekord v počtu návštěvníků umožnil otevřený prostor zrekonstruované náplavky. Foto: PechaKucha Night Plzeň

Organizátoři oblíbené PechaKucha Night Plzeň se rozhodli do konce příštího roku uspořádat posledních 8 večerů. Poté jejich několikaletá pouť s inspirativními hosty po jedinečných a výjimečných místech skončí. První z posledních PechaKucha Night Plzeň se uskuteční v pátek 22. března v Hotelu Continental Plzeň, jenž začal psát svou historii v 19. století a ze kterého na návštěvníky i přes modernizaci dýchá prvorepubliková atmosféra.

PechaKucha Night Plzeň / Eva Klapka Koutová , 19. 3. 2024

Po dvanácti letech, 44 večerech s více jak 440 inspirativními osobnostmi, na 44 různých místech se spolek k světu. rozhodl pro poslední dva roky věnované PecheKuche. Své rozhodnutí přirovnává k volbě sportovce odejít na vrcholu kariéry.

V roce 2003 se první PechaKucha konala v Tokiu. Původní formát znamenal setkání architektů, designérů, grafiků, výtvarníků a odborníků, kteří ve formátu 20 obrázků po 20 vteřinách sdíleli své zkušenosti, nápady a novinky. Formát ale nepočítal se změnou místa.  A právě spolek k světu. se rozhodl každý z večerů pořádat jinde.

„Začali jsme hledat místa z jiné perspektivy, a to i opuštěná, nevyužívaná, všechna svým způsobem unikátní a důležitá místa pro veřejný i jiný život. V tomto se od nás inspirovala řada dalších organizátorů PechaKucha, určitě více než polovina. Několik jsme jich také pomáhali založit. Radili jsme jim v začátcích, sbírali od nás inspirace,“ říká Jakub Mareš, zakladatel spolku k světu. I proto, že se podařilo vytipovat a zajistit tolik míst, vnímá tým plzeňského projektu svoji misi za splněnou.

Foto: PechaKucha Night Plzeň vol.9 kino Hvězda

Perličky plzeňské Pechy vyprodané za pár vteřin

Mezi nejzajímavější místa konání patřila například Borská věznice, kdy akci v tomto přísně střeženém objektu povolovalo několik ministrů, vedení vězeňské služby a další lidé. Lístky se následně vyprodaly během pár vteřin. „Za nedobytné území se speciálními pravidly, které nazýváme pentagon převážně kvůli složitému bezpečnostnímu opatření, jež jsme museli podstoupit, považuji i plzeňský pivovar – elektrárnu. Za nejvíc opěvovanou akci pak například PechaKucha Night v Městských lázních, lístky zmizely za deset vteřin. PechaKucha se konala i v obou kinech Elektra a Hvězda, kdy Hvězda byla již v té době ruina a celý prostor jsme museli upravit, tedy lopatou odházet a k odvozu připravit veškerou suť a podobně. Otevřelo se nám také veřejnosti nedostupné policejní ředitelství i prostory Klotzovy cihelny, protiatomový kryt v prostorách Škodovky a další. Vůbec největší v Evropě pak byla naše akce na Náplavce,“ pokračuje Jakub Mareš ve výčtu úspěchů.

Kromě změny místa přišel spolek také s další novinkou, a to v podobě hostů. „Rozšířili jsme své pole působnosti o jiné zajímavé obory, například o cestovatele, osobnosti, co hýbou městem, řemeslníky, lidi ze šoubyznysu atd.,“ dodává Jakub Mareš závěrem.

Protože je tým projektu přesvědčený, že za 12 let hodně dokázal, připraví během následujících dvou let publikaci jako připomínku odvedené práce, úspěchů i nezdarů a jako poděkování každému, kdo týmem prošel a kdo akci podporoval.

45. inspirativního večer se bude konat v krásném prostoru hotelu Continental v pátek 22. 3. ve 20:20.

  • autor: PechaKucha Night Plzeň / Eva Klapka Koutová *
  • publikováno: * 19. 3. 2024
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři