Novinky a názory / zprávy

Gott, film o AVU i nouzové kolonie. V kině Přítomnost proběhne 76. pražská PechaKucha

Anna Maria Vardanyan - malířská tvorba Foto: PechaKucha Night Prague

První PechaKucha Night Prague roku 2022 proběhne poslední lednovou středu v Boutique Cinema Přítomnost. Promluví na ní dvanáct autorů a autorských kolektivů a představí svoji práci. Mezi mluvčími bude například hudební publicista Pavel Klusák, který představí novou knihu Gott. Československý příběh, dokumentaristka Adéla Komrzý promluví o připravovaném dokumentu o pražské AVU a sociolog David Platil nás provede zaniklými i dochovanými pražskými nouzovými koloniemi, které mapuje a zveřejňuje na stránkách bahnoprahy.cz.

PKNP , 21. 1. 2022

Prostor kina Přítomnost se divákům otevře v 19.20 a o hodinu později začne mluvit první mluvčí. Pro návštěvníky bude nachystaný speciální PechaKucha drink, prodej vybraných knížek z knihkupectví Artmap a PechaKucha fotostěna. Hudbu před a po programu bude vybírat pražské Radio 1. ”Na lednovou PechaKucha si opět můžete přijít pro svou dávku energie! Já osobně se moc těším na režiséra Jana Zajíčka, který nám poodhalí zákulisí vzniku filmového projektu, který s pracovním názvem Architektura ČSSR 58-89 mapuje dějiny československé poválečné architektury a vzniká ve spolupráci s autory stejnojmenné knihy, za kterou stojí především propagátor staveb z tohoto období Vladimír 518. A taky se těším na Miladu Rezkovou, která je spoluautorkou skvělých knih pro děti - mj. knihy o strachu Neboj, neboj! či Velký Bobek o lidské trávicí soustavě.” doplňuje organizátorka pražské PechaKucha Jana Kostelecká.

Ve speciálním PechaKucha formátu 20 obrázků x 20 vteřin se představí dvanáct autorů a autorských kolektivů. Sociolog a sociální antropolog David Platil bude mluvit o projektu Bahno Prahy, ve kterém systematicky shromažďuje informace o dochovaných i zaniklých nouzových koloniích v Praze. Hudební a kulturní publicista Pavel Klusák představí divákům svou nejnovější knihu Gott. Československý příběh, kterou sepsal na základě osobních setkání, rozhovorů s pamětníky a studiem dobových materiálů. Kniha proniká za gottovskou mytologii a zaplňuje například bílá místa v událostech kolem angažmá v Las Vegas, „cvičné emigrace“ nebo Anticharty. Pod názvem Obývák vesnice se skrývá Knihovna J. M. Hovorky ve Statenicích, která loňský rok získala titul Knihovna roku a od roku 2017 ji Barbora Černohorská a Zuzana Brychtová Horecká vedou v komunitním duchu a ovlivňují tak kulturní a společenské dění v obci. Dalším mluvčím bude figurální sochař Martin Žák, jehož tvorba působí klasickým dojmem a odkazuje na antiku, jež vnímá jako nejvyšší sochařskou dokonalost. Dokumentaristka Adéla Komrzý získala nominace a ocenění za několik svých filmů, na PKNP divákům představí připravovaný dokument o přijímačkách na pražskou AVU, na kterém pracuje společně s Tomášem Bojarem. Brněnské architektonické studio ČTYŘSTĚN získalo v loňském roce nominaci na Českou cenu za architekturu za stavbu sociálních bytů v obci Bílovice nad Svitavou. Tento i další projekty studia představí na PKNP architekt a zakládající partner studia Karel Kubza. Režisér, animátor a výtvarník Jan Zajíček na PKNP představí film s pracovním názvem Architektura ČSSR 58-89, který mapuje dějiny československé poválečné architektury.

Foto: Nová kniha Ruka od autorky knih pro děti a spoluzakladatelky brněnské umělecké galerie OFF/FORMAT Magdy Gargulákové

Autorka knih pro děti a spoluzakladatelka brněnské umělecké galerie OFF/FORMAT Magda Garguláková promluví o své nové knize Ruka, kteří je dosud jejím nejrozsáhlejším autorským počinem. Grafičtí designéři Sára Bergmannová a Tomáš Brychta představí značku Reformát, v rámci které vyvinuly radu papírnických a knižních produktů, a ve své knihařské dílně organizují workshopy pro veřejnost. Dvojice zároveň působí v grafickém Studiu Divize. Na PKNP se dále představí architekt a stavitel Matěj Petránek, který navrhuje a staví dřevěné rodinné domy. Malířka Anna Maria Vardanyan promluví o své tvorbě, ve které se zaměřuje na individuální roviny lidské zkušenosti, která směřuje ke každodenním problémům obyčejného života a roviny společenských, historických, kulturních a politických témat, které přesahují rámec a hranice rozmanitých národních kultur a světových náboženství. Další mluvčí na lednové PKNP bude autorka knih pro děti Milada Rezková, která vytvořila několik dětských knih pro nakladatelství Labyrint, Paseka a je redaktorkou časopisu Raketa.

Pražskou PechaKucha připravuje dramaturgická rada, která pracuje ve složení Petr Babák, Jana Kostelecká, Tomáš Luňák, Ivana Pauerová Miloševičová a Jan H. Vitvar.

  • autor: PKNP *
  • publikováno: * 21. 1. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Pecha Kucha přednáška

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři