Novinky a názory / zprávy

Pokojovky podle místností. Co pěstovat v obýváku, kuchyni nebo ložnici?

Pokojové rostliny čistí vzduch a jsou pozitivním doplňkem interiéru Foto: Unsplash

Pokojové rostliny najdeme téměř v každé domácnosti. Všichni asi víme, že vytvářejí kyslík a celkově vylepšují kvalitu vzduchu. Je zde ovšem jedno velké „ale“. Rostliny je třeba správně vybírat, protože ne každá se do bytu hodí. Tak kterou si pořídit do obýváku, ložnice nebo třeba kuchyně?

Favi , 12. 3. 2023 / Advertorial

Obývací pokoj

V obýváku nechte rostliny zazářit. Hodí se sem ty největší a nejvýraznější kousky, které máte ve své sbírce, protože tady dostávají příležitost oslnit nejen členy domácnosti, ale také každou návštěvu. Obývací pokoj je často nejsvětlejší místností v bytě, je tady příjemná teplota a současně nižší vlhkost než v koupelně nebo kuchyni. Toho samozřejmě můžete využít i při výběru rostlin a zaměřit se na ty světlomilné.

Pokud máte obývací pokoj větších rozměrů, dobrou volbou mohou být fíkusy (Ficus lyrata, Ficus benjamina), monstera nebo ozdobné palmy. Rostlinám ale vyberte takové místo, kde nebudou překážet, protože některé z nich rostou takřka před očima. Z kvetoucích rostlin můžete sáhnout například po anturii (Anthurium), klívii (Clivia miniata), begoniích nebo ibišku (Hibiscus rosa-sinensis). Často se v obývácích setkáváme také s orchidejemi, je ale třeba vybrat takový druh, kterému budou vyhovovat dané podmínky – především s ohledem na vlhkost.

V každém případě platí, že rostliny jsou v našich obývácích nejen praktickým, ale také designovým doplňkem. Stačí si jen vybrat dostatečně atraktivní rostlinky, vybavit je ozdobným obalem a najít jim zajímavé místo. Kromě tradičního umístění na zemi, poličce nebo komodě je můžete pověsit i na zeď nebo nechat vznášet přímo v prostoru. Poslouží vám k tomu nejrůznější macrame závěsy, lanka nebo speciální závěsné květináče. Neméně oblíbené jsou i kokedamy, tedy mechové koule, ze kterých vyrůstá rostlina.

Foto: Rostliny můžeme kromě tradičního umístění na zem pověsit i na zeď či strop pomocí nejrůznějších závěsných květináčů

Kuchyň

Kuchyň je prostředím s poměrně specifickými podmínkami. Kvůli častému vaření a větrání kolísají teploty i vlhkost, proto se tu bude dařit jen těm nejodolnějším rostlinám. Logicky se nabízejí třeba bylinky nebo ozdobné papričky, které nejenže dobře vypadají, ale také se hodí při vaření. A jak je to s okrasnými rostlinami? I ty tady určitě mají své místo, protože dokáží vyčistit vzduch od nebezpečných látek vznikajících při vaření nebo manipulaci s potravinami a jejich obaly. Sáhnout můžete třeba po zelenci (Chlorophytum comosum), lopatkovci (Spathiphyllum), pepřinci (Peperomia obtusifolia) nebo voděnce (Tradescantia). Vyhněte se naopak prudce jedovatým rostlinám a také těm, které často opadávají. Jednoduché stálezelené rostliny s hladkými listy, které nevyžadují náročnou údržbu, budou do kuchyně mnohem lepší volbou.

Foto: Rostliny umístěné v kuchyni mohou vzduch vyčistit od nebezpečných látek vznikajících při vaření

Koupelna

Koupelna je často nejvlhčí a nejtmavší místností v bytě, což je zase třeba zohlednit při výběru rostlin. Dařit se tu bude především rostlinám, které milují vlhko a současně vyhledávají stín. Mohou to být třeba nejrůznější kapradiny, například ledviník (Nephrolepis) nebo netík (Adiantum), nenáročný dračinec pruhovaný (Dracaena sanderiana), známý také jako Lucky Bamboo, či asparagus, kterému se tady bude dařit především během zimy.

Ložnice

Do ložnice patří primárně rostliny, které efektivně čistí vzduch, a přispívají tak k lepšímu spánku. Může to být třeba aloe pravá (Aloe vera), která po celou noc mění vydýchaný vzduch na kyslík, je nenáročná na pěstování a její přínosy v oblasti zlepšování kvality domácího ovzduší ocenila dokonce i NASA. Vzduch potom dostatečně filtruje třeba i tchýnin jazyk (Sansevieria) nebo břečťan (Hedera), který odstraňuje vzdušné nečistoty, a je tedy vhodný pro některé alergiky. Z dalších rostlin potom stojí za zmínku i blahovičník (Eucalyptus) s antibakteriálními schopnostmi nebo kozlík lékařský (Valeriana officinalis) se zklidňujícími účinky.

  • autor: Favi *
  • publikováno: * 12. 3. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři