Spa centrum v Bratisavě od Grau Architects Foto: Matej Hakár
Architektura / interiér

S klidem v duši. Spa v centru Bratislavy láká na minimalistickou estetiku

Elysium spa láká jak na své finské a infrasauny, tak na kvalitní interiérový design. Odpočine si zde nejen vaše tělo, ale i mysl – rušivé elementy zde totiž neexistují.

Adéla Vaculíková , 8. 7. 2022

V srdci Bratislavy vznikl nový prostor pro odpočinek – decentně zařízené spa v útrobách historického domu. Za jeho podobou stojí lokální studio Grau Architects, které ve svých realizacích prosazuje práci s kontextem, kvalitními materiály a řemeslnými postupy. Zakázka na vybudování nových lázní na Starém městě tak pro ně byla jako stvořená.

Když návštěvník sejde po masivním betonovém schodišti do suterénu domu v Grösslingové ulici, ocitne se v minimalisticky zařízeném prostoru s posezením, volně stojícím pultem a nenápadným barem pro přípravu občerstvení. Kobaltové obklady s bílými spárami, dřevěné vybavení nebo terazzové podlahy dále prochází i zbytkem interiéru lázní. Výraznější dominantou jsou pak cihlové valené klenby, které zůstaly odhalené a svou hrubostí tak kontrastují s novými hladkými povrchy.

Spa s finskou saunou i infrasaunou navržené architekty z ateliéru Grau Architects působí úchvatně. Jak sami autoři uvádí, příběhy z řeckých mytologií se jim staly jednou z důležitých inspirací. „Slovo elysium v řecké mytologii znamenalo ostrov blažených – místo na západním okraji země, kam mohou bohové za živa přenést své oblíbence, nesmrtelní hrdinové tam žijí v neustálém jaru a bez starostí,“ vysvětlují architekti pozadí názvu Elysium spa.

Ačkoliv jsou všechny prostory zařízeny skutečně střídmě, nepůsobí prázdně. Architekti nechali nápaditě vyniknout právě různé struktury materiálů, které dohromady tvoří efektní mozaiku. Vše nakonec doznívá v abstraktním díle Trajektorie pohybu od současného slovenského umělce Stanislava Ondruše nebo meditativním dvorku ze zátiší rostlin.

Foto: Atmosféru spa určuje kromě vyběru materiálů a barev také promyšlená práce s denním světlem

Meditační atmosféru do lázní přináší také rafinovaná práce se světlem. Ačkoliv se prostory nachází v suterénu, působí díky velkým světlíkům velmi prosvětleně. Sluneční paprsky v průběhu dne navíc atmosféru v interiéru dynamicky mění. „Zážitek je tak v každé době a období unikátní,“ dodávají architekti.

Lázeňskou tradici však není třeba chodit hledat až do Řecka. Bratislava měla svou chloubu ve formě velkolepé budovy městských lázní Grössling již od konce 19. století. Spa od ateliéru GRAU architects tak na tuto lokální tradici v komornějším měřítku navázalo. „Referencí jsou dávné městské lázně Grössling, které se nacházejí nedaleko a zprostředkovávaly návštěvníkům očistu těla a duše,“ vysvětlují architekti.

Foto: Architekti se odvoávají na inspiraci kdysi vyhlášenými městskými lázněmi Grössling

Historická budova lázní Grössling, která se navíc od Elysium spa nachází pouhých pár set metrů, už přes 25 let chátrá. Někdejší slávu by lázním mohly zajistit plány na obnovu budovy – před 2 roky proběhla mezinárodní architektonická soutěž hledající novou podobu památkově chráněné budovy, kterou vyhráli mladí italští architekti.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři