Novinky a názory / architektonické soutěže

Praha 7 vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž o návrh nové Základní školy Jana Vodňanského

Městská část Praha 7 vyhlašuje mezinárodní architektonickou soutěž pro novou základní školu Foto: CCEA MOBA

Praha 7, městská část s bohatými zkušenostmi s vypisováním architektonických soutěží, a hlavně úspěšnou realizací jejich vítězných projektů, právě vyhlásila mezinárodní soutěž o návrh nové Základní školy Jana Vodňanského. V dohledné budoucnosti se bude nejúspěšnější návrh školy v dolních Holešovicích řadit mezi projekty vzešlé ze soutěží, v jejichž vypisování a dotažení k realizaci nachází sedmá městská část v Praze jen těžko konkurenci.

CCEA MOBA , 1. 2. 2022

Ať už se jedná o novou radnici nebo rekonstruovanou ulici Františka Křížka a postupně také například ve spolupráci s Prahou 8 o lávku „HolKa“ nebo pod vedením magistrátu o revitalizaci Pražské tržnice, Praha 7 zavádí v metropoli nový standard v zadávání veřejných architektonických zakázek. „Architektonická soutěž je podle našeho hlubokého přesvědčení nejlepší způsob, jak vybrat architekty a projektanty. Protože Praha je metropole, tak to musí být otevřená mezinárodní architektonická soutěž. Nedovedu si představit, že by jiným způsobem byl vybrán projektant nebo architekt tak významné, a tak drahé budovy jako je nová základní škola,“ komentuje stanovisko zastupitelů Prahy 7 její starosta Jan Čižinský. Dále dodává: ,,Rád bych vyzval všechny architekty, všechny, kteří mají chuť, přihlaste se. Pojďte s námi d o toho dobrodružství a postavme tady krásnou školu, která dá vzdělání, tu obrovskou hodnotu, generacím dětí, které v ní budou studovat".

Jan Čižinský je místopředsedou poroty, která bude návrhy hodnotit, a reprezentuje v ní tzv. závislou část. Dalšími porotci za Prahu 7 jsou místostarostka městské části Lenka Burgerová, radní Hana Šišková, místostarosta Petr Zelenka a architekt Ondřej Synek. Většinovou nezávislou část poroty pak tvoří pouze architektky a architekti. Předsedou poroty je Martin Rusina z pražské kanceláře Rusina Frei Architekti. Zahraničí reprezentují Ilham Laraqui z francouzského studia Laraqui Bringer a Gaofei Tan působící v Číně a Belgii ve studiu ACT Atelier Chen Tan. Z Česka v porotě dále zasedne Zdeněk Chmel z kanceláře Malý Chmel a s vlastními praxemi také Lenka Milerová a Petr Bureš.

Nová škola bude jednou z prvních staveb, která předurčí vzhled nově vznikajícího bloku domů na území pražských Holešovic. Kromě samotné budovy je součástí soutěže i návrh úprav venkovních prostor a obnovení uličky Přádelní pro pěší, cyklisty či nezbytné zásobování. Soutěž je dvoufázová, zadání vzniklo ve spolupráci s mnoha odborníky ve vzdělávání pod vedením Prahy 7 a kompletní organizaci zajišťuje sdružení CCEA MOBA (Centrum pro středoevropskou architekturu + MOBA studio). První fáze se uzavírá 25. 3. 2022 a druhá fáze 3. 6. 2022. O dva roky později by se škola už měla začít stavět.

  • autor: CCEA MOBA *
  • publikováno: * 1. 2. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři