Novinky a názory / historie a teorie

Publikace Mobilita, víceúčelovost, proměnnost ve sportovních stavbách

Publikace, kterou právě vydalo vydavatelství ČVUT je věnována sportovním stavbám se schopností obměny funkcí a tudíž se zvýšenou možností vyžití. Kolektiv autorů s mezinárodními zkušenostmi z praxe popsal nejčastější principy současného navrhování a prezentoval je v 11 kapitolách s kvalitním grafickým doprovodem.

EARCH.CZ , 30. 5. 2011

Kniha je založena na předpokladu, že pokud se chce architekt poctivě dobrat podstaty stavby, nemůže se v úvodu práce obejít bez specifických zkušeností z oboru. Kapitoly s velkými ikonickými sportovními stavbami pro diváky mapují soudobé přístupy k projektové práci v nadnárodních kancelářích. Mezi ně patří například pekingský Národní stadión – zvaný Ptačí hnízdo, Toyota Aréna, Watercube nebo stavby chystaných LOH v Londýně. V kapitolách věnovaných pozitivním účinkům sportování na zdraví je obsažena zkušenost se zaváděním filosofie aktivního využití volného času do českého sportovního prostředí.

 

Foto: eArch
Foto: eArch

Autoři se společně s řadou kolegů, kteří se podíleli na jednotlivých kapitolách, snažili složit dosažená poznání o sportovních stavbách do obsáhlé mozaiky. Skripta nechtějí být učebnicí ani pomůckou pro sportovní navrhování. Cílem je podnítit ve čtenářích kreativní zájem o řadu témat týkajících se navrhování sportovních staveb. Uvedené příklady tato témata volně vymezují, ale nenabízejí jediná možná řešení. Každý, komu jsou skripta určena, si své závěry a svá řešení musí najít sám. Kniha je připravena nejen pro studenty architektury, ale i odborníkům z oborů věnovaným sportovním stavbám. Pro ty by měla být vodítkem k poznání současných trendů těchto typů staveb.

Publikace vyšla s přispěním sponzorů Vector Foiltec a Sportakcent. Firma Vector Foiltec také dodala informace o navrhování fasádních plášťů a střech s ETFE nafukovacími polštáři.

Autoři:

doc.Ing.arch. Miloš Kopřiva, Ing. arch. Pavel Hladík, MA, Ph.D.

Vysokoškolská skripta jejich autoři pojali jako formu samostatných kapitol, které volně spojuje téma problematiky soudobých sportovních staveb s potřebou a schopností změn. Dílo je průnikem českých a zahraničních zkušeností z projektové přípravy a provozovatelské strategie těchto velmi specifických sportovních staveb. Oba ústřední autoři byli během své spolupráce na skriptech angažováni ve zcela jiných architektonických prostředích. Publikace je specifická svojí protikladností, reprezentovanou na jedné straně současným mezinárodním trendem digitálního designérství v navrhování ikonických staveb sportovních stadionů oproti hledání cesty jak soudobé poznatky sportovní vědy aplikovat do sportovní výstavby v současné České republice. Práce popisuje podmínky potřebné ke změně názoru na cíle dlouhodobé investiční strategie státu do sportu. Věřím, že tato netradiční spolupráce architektů mezi světovýmim velkoměsty a Prahou pomůže zaplnit mezeru mezi učebnicemi sportovní typologie a architektonickou praxí.

Odborný lektor: 

doc.ing.arch. Jan Štípek

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři