Obytné budovy Obolon, M. Budilovsky, V. Ladny, I. Ivanov, V. Morozov, V. Kolomiets, Kyjev 1977-91 Foto: Oleksiy Bykov
Novinky a názory / historie a teorie

Soviet Modernism. To nejlepší z poválečné architektury na Ukrajině

Publikace ukrajinských architektů představuje zapomenutou architekturu 60. až 80. let na území Ukrajiny, která se po dlouhé době dočkává zaslouženého uznání.

Matěj Beránek , 29. 3. 2022

Zájem o architekturou druhé poloviny 20. století narůstá v posledních letech po celém světě. Dokládají to různé výstavy, dokumenty i publikace. Zvláštní pozornost se pak soustřeďuje na země bývalého Sovětského svazu, jelikož tamní scéna byla pro Západ dlouho nepřístupná – zejména kvůli jazykové bariéře a nedostatku informací.

I to se ale pomalu mění a na pultech knihkupců tak můžeme narazit na stále větší počet knih, které se zaměřují právě na stavby realizované na území postsovětských států. A výjimkou není ani Ukrajina.

Foto: Sanatorium Družba, I. Vasilevsky, Y. Stefachuk, R. Tevosian. Kurpaty, Krym, 1981-85

„Během studií architektury na univerzitě jsem doufal, že získám dostatečné množství informací o sovětském modernismu. To se ale bohužel nestalo. Vedlo mě to tedy k zahájení vlastního výzkumu,“ prozrazuje ukrajinský architekt Oleksiy Bykov svoji motivaci k mapování poválečných staveb ve své rodné zemi.

Bykov má na kontě již několik projektů věnujících se tomuto tématu. Svou výstavou Superstructure vzdal hold budovám nacházejícím se v hlavním městě Kyjevě, zejména pak architektovi Edwardu Bilskému. Společně s institucí Architekturzentrum Wien se podílel také na výstavě a stejnojmenné publikaci Soviet Modernism 1955-1991.

Zatím nejkomplexněji a nejzevrubněji představil Oleksiy Bykov ukrajinskou architekturu šedesátých až osmdesátých let pomocí publikace Soviet Modernism. Brutalism. Post-modernism. Buildings and Projects in Ukraine 1960-1990, na které spolupracoval se svou kolegyní Ievgenií Gubkinou. Zatímco Bykov se postaral zejména o fotografické zmapování aktuálního stavu dotčených budov, Gubkina se věnovala textům a teoretickým částem budovy pro zasazení tématu do souvislostí.

Proč svůj projekt autoři zahájili právě obdobím 60. let? „Nejsignifikantnější periodou ve vývoji modernismu na Ukrajině je období 60. let. Objekty postavené v této době se podobají mezinárodnímu stylu. Symbolizují globální ideu 60. let – mládí světa,“ říká spoluautorka knihy Ievgenie Gubkina.

Foto: Lecture Block U-2 Campus, Kharkiv Polytechnic Institute, V. Livshits, I. Ovsiannikov, 1977 Charkov

„Za 10 let tady pravděpodobně nezbude téměř nic z těchto objektů v původní podobě, mnoho z nich bude přestavěno nebo zbořeno. Nedokážu si představit budoucnost, ve které by se tyto budovy dočkaly péče jako starověká sídla a chrámy.“

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři