Technologie / IT

Nový SketchUp STUDIO. Dokonalý nástroj pro 3D návrhy a vizualizační řešení projektu

SketchUp STUDIO v sobě spojuje SketchUp Pro, V-Ray a Scan Essentials Foto: 3E Praha Engineering, a.s.

SketchUp představuje novou verzi programu, který je známý pro svou schopnost převádět 2D obraty do 3D prostoru. SketchUp STUDIO toho nyní ale nabízí mnohem víc – spojuje v sobě SketchUp Pro, V-Ray a Scan Essentials.

3E Praha Engineering, a.s. , 7. 7. 2023 / Advertorial

Pojem SketchUp osloví zajisté mnoho uživatelů z oboru architektury a interiérového či průmyslového designu, jedná se o velmi oblíbené softwarové řešení. Přejít jedním kliknutím z 2D návrhu do 3D prostoru? Není problém! SketchUp je držitelem jedinečného patentu, technologie push/pull, která dokáže během vteřiny editovat jakoukoliv plochu.

Veškeré informace o skvělých funkcích a nástrojích programu naleznete na webu sketchup.cz a také v seriálu o SketchUp, který vyšel na EARCH.cz už dříve. Jedná se o pohodlnou cestu, jak se s SketchUp seznámit.

SketchUp působí na trhu již přes 20 let, nyní nově uvádí svou nejvyšší profesionální verzi Studio. Tento nástroj v sobě zahrnuje SketchUp Pro, nejpoužívanější 3D modelář na světě, V-Ray, určený pro tvorbu fotorealistických vizualizací a animací v oblasti designu, architektury a speciálních efektů, a Scan Essentials, nejkomplexnější řešení pro modelování ze skenovaných dat.

V-Ray® je symbolem pro fotorealistické vizualizace a animace nejvyšší kvality. Kombinací produktů získáváte neuvěřitelně mocnou sadu nástrojů, která Vám umožní vytvářet projekty špičkové kvality. V-Ray nabízí vysokou fotorealistickou kvalitu výstupů, výpočetní výkon a nepřeberné množství parametrů a nastavení, které uspokojí i náročné uživatele. 

Proč se spojili dva softwaroví giganti do jednoho produktu?

VRAY je stále více skloňován ve spojitosti s tématem vizualizací v prostředí aplikace SketchUp. Bezesporu ve sketchupové komunitě je o něm slyšet častěji než o jiných řešení. Je svébytnou součástí produktu SketchUp STUDIO, vše je navíc pod jedním účtem TRIMBLE.

Aktuální verze V-Ray 6 je plně integrované rozšíření pro SketchUp. Nabízí celkem čtyři nástrojové lišty se záplavou nástrojů pro tvorbu fotorealistické vizualizace z modelu SketchUp. Vývojáři se velmi dobře starají o jeho dynamický vývoj a uživatelé tak s každou novou verzí dostávají porci novinek, ale také přívětivější a mnohem výkonnější prostředí.

Foto: V-Ray - vizualizace exteriéru ve dne

Z těch nejatraktivnějších novinek určitě stojí za pozornost stále rozšiřovaná knihovna materiálů/textur, 3D objektů a HDRI map pro tvorbu okolního prostředí CHAOS COSMOS. Obsah knihoven je zcela optimalizovaný pro model SketchUp. Celková velikost modelu SketchUp je datově minimalizovaná a práce probíhá opravdu rychle, bez neočekávaných pádů aplikace.

Složité nastavování okolního prostředí je již také minulostí, z nástrojové lišty světel VRAY LIGHTS spustíte Light Gen pro generování světelných podmínek. Uživatelsky zvolíte, zda nastavení generujete pro interiér, nebo exteriér s možností použití knihovní HDRI mapy pro ztvárnění oblohy. Zvolíte množství kombinací a V-Ray automaticky generuje desítky, stovky různých atmosfér v průběhu celého dne, denní i noční doby. Zbývá jen vybrat a jedním kliknutím vše nastavíte.

Cloudové renderování Chaos Cloud vše zpracuje do několika málo minut. Placená služba umožňuje rychlé renderování bez výpočetního nároku na váš počítač. Vše nastavíte a zkontrolujete ve známém prostředí pluginu na svém počítači tak, jak jste zvyklí, jen pro finální render musíte kliknout na příslušnou ikonu nástroje. Následně stáhnete hotový výstup v požadovaných formátech.

Foto: Knihovna CHAOS COSMOS

Tímto výčet novinek a uživatelských vychytávek rozhodně nekončí, doporučujeme vše vyzkoušet. V-Ray již dávno není uživatelsky nepřívětivým řešením v ostrém kontrastu s aplikací SketchUp.

Za zmínku stojí také plug-in Scan Essentials, komplexní řešení pro modelování ze skenovaných dat. Tento modul umožňuje snadno importovat mračna bodů, prohlížet je a modelovat přímo v bodech během vytváření modelu pomocí nativního panelu nástrojů SketchUp.

Ať už importujete data z pozemních skenů, mobilních map, fotogrammetrie, senzorů lidaru nebo snímání dronů,  plug-in Scan Essentials vám usnadní a urychlí práci. Je to zásadní most od reality k dokončeným modelům.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři