Technologie / IT

Archicad ─ studentská licence aktuální verze zdarma

Studenti mají nárok na plnohodnotnou licenci programu Archicad zdarma Foto: Zdroj: Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR

Ve školních osnovách studia architektury či pozemního stavitelství dnes nechybí řada specializovaných softwarových nástrojů. Proto se ani výuka navrhování nebo projektování neobejde bez tzv. CAD/BIM softwarových nástrojů. Mezi nimi má výraznou pozici Archicad, a to především pro své intuitivní ovládání.

Centrum pro podporu počítačové grafiky ČR , 5. 10. 2022 / Advertorial

Jaký CAD/BIM software si vybrat při studiu architektury?

Rady vám poskytne článek EARCH.cz, který sice vyšel roku 2020, ale jeho závěry jsou stále platné.

Jak získat studentskou licenci?

Studenti architektury či pozemního stavitelství mají dnes možnost získat celou řadu SW nástrojů při studiu svého oboru zdarma. To platí i o Archicadu. Na stránkách českého distributora Archicadu, Centra pro podporu počítačové grafiky ČR (dále jen Cegra), lze nalézt, jak si studentskou verzi nejnovější verze Archicadu stáhnout a zaregistrovat. Odkaz na stránku o studentské verzi Archicadu a jak postupovat naleznete zde.

Foto: Registrace studenta a jeho studentské licence probíhá přes portál MyArchicad.com

Jak se s Archicadem naučit efektivně pracovat?

Ačkoliv je Archicad velmi intuitivní nástroj, k pochopení pracovních postupů a naučení se práce s ním doporučujeme využít jeho propracovanou nápovědu i další online materiály, které naleznete v záložce menu „Nápověda”. Cenným zdrojem informací jsou rovněž videotutoriály, které jsou k dispozici v češtině i angličtině. Mezi českými zdroji a videotutoriály rozhodně nepřehlédněte oficiální videokanál technické podpory Archicadu společnosti Cegra.

Foto: Nepřehlédněte oficiální YouTube kanál technické podpory Archicadu společnosti Cegra

Kromě oficiálních zdrojů nápovědy a manuálů jsou k dispozici také videonávody připravované zkušenými dlouholetými uživateli Archicadu. Za pozornost stojí například YouTube kanál ardit.cz, zdejší videonávody ocení i zkušenější uživatelé.

Foto: Nepřehlédněte YouTube kanál ardit.cz

Třetím velmi kvalitním zdrojem videonávodů, který napoví, jak modelovat a jakými postupy pracovat právě v Archicadu, je také YouTube kanál 3D projektant.

Foto: Nepřehlédněte YouTube kanál 3D projektant

BIM Akademie aneb Škola hrou

Pro studenty, kteří se rozhodli při studiu architektury a pozemního stavitelství využívat Archicad, připravila Cegra ve spolupráci s Odbornou radou pro BIM několik vzdělávacích aktivit, které jsou soustředěny pod hlavičkou BIM Akademie. V roce 2022 se uskutečnila odborná praxe budoucích geodetů, studentů SPŠ zeměměřické a Geografického gymnázia v Praze, zorganizovaná na zřícenině hradu Trosky. V květnu se konala soustředěná praxe studentů SPŠ stavební Josefa Gočára na Praze 4, zatím poslední akcí byla nedávná Letní škola BIM modelování v Žatci pro studenty středních stavebních průmyslových škol. Aktivity pod hlavičkou BIM Akademie můžete průběžně sledovat na stránkách www.BIMakademie.cz

Foto: Hlavní stránka webu BIM akademie (www.BIMakademie.cz)

Tip ke stažení

Pod tímto odkazem – Archicad – Příručka pro nové uživatele – naleznete PDF verzi příručky s průvodce pracovním prostředním Archicadu a základními funkcemi, které usnadní tvorbu prvního projektu každému začínajícímu uživateli Archicadu.

Foto: První kroky v Archicadu zvládnete snáze s on-line příručkou pro nové uživatele

Klíčová slova:

ArchiCAD technologie BIM software

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři