Technologie / IT

SketchUp PRO - 1. díl: Historie vzniku

Ode dneška přichází na naše stránky zbrusu nový seriál, který vás bude v deseti dílech provádět zákoutími uživatelsky příjemného a velice oblíbeného 3D programu SketchUp. Pravidelně každé pondělí zde najdete řadu užitečných informací, které obohatí jak začátečníky, tak zkušené modeláře. A v prvním díle samozřejmě nemůžeme začít jinak, než příběhem o tom, jak to vlastně vše začalo.

Miloš Tušš / Žaneta Pavlištíková , 1. 9. 2014

Program SketchUp patří mezi nejpoužívanější 3D programy na světě a svou jednoduchostí si získává stále větší uplatnění a důležitější místo nejen v architektonickém světě. SketchUp se jako výkonný 3D návrhář pro návrh designu těší velké oblibě zejména mezi architekty, bytovými designery, ale i v modelářství nebo návrhování nábytku. Jednoduše řečeno - u každého, kdo potřebuje rychlý 3D návrh.

Výhradním distributorem programu SketchUp pro Českou Republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko je společnost 3E Praha Engineering, a.s., která nabízí tento program v české lokalizaci a vylepšené verzi doplněné o doplňky - 3E pluginy (Okna a dveře, Parametrické tvary, Catalog), které nám usnadňují práci s programem. Dále nabízí technickou podporu ve formě emailů, prostřednictvím telefonu nebo přes vzdálený přístup. Samozřejmostí je školení v programu SketchUp pro začátečníky i pokročilé a možnost zakoupit tištěné manuály v českém jazyce. Více informací na www.sketchup.cz

SketchUp byl vyvinut začínající společností @Last Software v Boulderu ve státě Colorado, Bradem Schellem a Joem Eschem v roce 1999. První verze SketchUp byla uvedena na trh v srpnu 2000, SketchUp byl představen jako snadno použitelný 3D nástroj určený pro tvorbu 3D modelu s jednoduchým uživatelským rozhraním. SketchUp byl prezentován jako softwarový program, který designérovi umožňuje pracovat stejně jako při práci s perem a papírem. Již na své první předváděcí akci v roce 2000 program vyhrál Community Choice Award.

V roce 2003 získal SketchUp U. S. Patent 6,628,279 kvůli jeho „Push/Pull" technologii. Klíčem k tak brzkému úspěchu u uživatelů byla kratší učební doba oproti jiným 3D nástrojům.

V březnu roku 2006 byla firma @Last Software odkoupena společností Google a na svět se dostala mimo komerční verze SketchUp také první volně stažitelná beta verze s označím Google SketchUp, která neobsahovala všechny nástroje SketchUp, ale zahrnovala všechny potřebné nástroje pro stažení obsahu Google Earth a Google 3D Warehouse a která zároveň rozpoutala „sketchupovskou“ horečku.

Mnoho lidí si tuto „free verzi“ osvojilo a díky tomu se SketchUp snáze a rychleji dostal do povědomí uživatelů po celém světě. V lednu 2007 byl na trh uveden program SketchUp 6, jehož součástí byly i nové nástroje se shodným rozvržením jako v beta verzi Google SketchUp. Nové rozvržení v sobě zahrnovalo 2D vektorové nástroje, stejně tak i stránkovací nástroje, což umožnilo profesionálům vytvořit prezentaci bez použití jiných programů. Další vlastnosti, které byly přidány, sloužily k tomu, aby uživatel mohl ořezávat a rozšiřovat modelovaný objekt nebo upravovat jeho okolí. Následovaly verze SketchUp 7, 8, kde přibyly dnes již známé prvky, jako SketchUp prohlížeč s Google 3D Warehouse, LayOut 2, dynamické komponenty reagující na změnu měřítka, georeference vytvořeného modelu pomocí Google Maps, import barevných a přesnějších snímků terénu, Google Building maker….

26. června 2012 odkoupila SketchUp společnost Trimble Navigation, která pokračuje s inovací programu SketchUp i nadále. Pod jejími křídly vyšla verze 2013, kde se volně stažitelná verze SketchUp free změnila na SketchUp MAKE, avšak má jako první „free“ verze v licenčních podmínkách uvedeno, že „NEMŮŽE“ být používána ke komerčním účelům.

Letos je k dispozici nejnovější verze SketchUp 2014.

Využití programu SketchUp

V současnosti je SketchUp využíván v mnoha oborech, jako například v architektuře, v interiérech a exteriérech, v modelářství, ve výstavnictví, u truhlářů, zámečníků, v průmyslovém designu a urbanismu, a to jak pro tvorbu samotného 3D modelu, tak i k vytváření výkresových dokumentací. Další využití je u lidí, kteří si jen potřebují vyzkoušet nové rozestavění nábytku či nakreslit podobu své budoucí kuchyně, dětského pokoje apod.

Pro výbornou spolupráci s vizualizačními programy jej vyhledávají i výrobci svítidel, 3D reklam, nebo designéři, kteří potřebují vytvořit kvalitní a věrohodnou vizualizaci.

Hlavní přednosti

Největšími výhodami programu SketchUp je zejména jeho jednoduché ovládání, protože je postaven na odlišném základu než klasické CAD programy, se kterými ale výborně spolupracuje. Nabízí široké možnosti funkcí Export a Import, které zvládne i žák na základní škole. Oproti různým CAD programům zde totiž pracujete přímo ve 3D prostoru, a tak získáte větší představu o navrhovaném modelu.

SketchUp dále nalézá své uplatnění i při spolupráci s různými CAD programy, buď přímým načítáním *.skp souborů do těchto programů, nebo pomocí Importu a Exportu. Můžete tedy modely převádět z programů, jako například AutoCAD, DataCAD nebo třeba ArchiCAD, či exportovat modely do 3D tiskáren.

Velkou předností je již zmiňovaný prezentační modul LayOut, který se nachází pouze v PRO verzi SketchUpu a pro který je vyhledávána. Modul LayOut umožňuje vytvoření výkresové dokumentace s popisem, kótami šrafami…. nebo vytvoření rychlé a flexibilní 2D prezentace modelů vytvořených ve SketchUpu.

V příštím díle si již konkrétně přiblížíme, jak vlastně funguje uživatelské rozhraní programu SketchUp.

Klíčová slova:

SketchUp 3D program

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři