Technologie / IT

SketchUp, dostupné řešení pro vaše projekty napříč technologiemi

SketchUp neustále pracuje na vylepšeních spolu s aktuálními technologickými trendy a stále více zapojuje AI do funkcí a nástrojů. Foto: 3E Praha Engineering, a.s.

Software SketchUp je dnes běžně známý, najde se pro něj nespočet využití od zpracování jednoduchého návrhu nábytku v interiéru, po komplexní urbanistické řešení. V loňském roce rozšířil svou produktovou řadu o Studio verzi. Obohacením o vizualizační řešení a skenování 3D modelů inovace ve SketchUp nekončí. Výrobce neustále pracuje na vylepšeních spolu s aktuálními technologickými trendy a stále více zapojuje AI do funkcí a nástrojů.

3E Praha Engineering, a.s. , 23. 4. 2024 / Advertorial

Robustní prostředí programu

SketchUp nyní disponuje nově grafickým enginem, díky němuž program pracuje rychle, efektivně a bez zbytečného čekání.

Každý software, stejně jako SketchUp, by se měl řídit zavedenými pracovními postupy. Ne vždy jsou tyto principy dodržovány a při postupném modelování dochází ke kolizním situacím. Jedná se o stav, kdy uživatelé zapomínají modely optimalizovat, jsou zanesené skrytou geometrií z 3D Warehouse (online dostupná knihovna modelů volně ke stažení) a nebo organickými modely.

Díky novému grafickému enginu je kolizním stavům konec. Program v pořádku zpracuje modely o velikosti 1 GB a více. Lze je jednoduše editovat a otáčet. Nastavení enginu je defaultní a doporučujeme všem odběratelům aktualizovat na verzi SketchUp 2024.

Foto: Nově SketchUp bez problému zpracuje i modely z 3D online knihoven modelů, které jsou volně ke stažení.

Cloud a sdílení projektu na jedno kliknutí

Cloudové řešení je v dnešní době nezbytné. Výhodou cloudu ve SketchUpu je přístup k projektům bez nutnosti zakoupení licence anebo jejího neobnovení.

Volně disponuje cloud pro SketchUp Trimble Connect 10 GB volného místa, pro uživatele je cloud neomezený. Projekty jednoduše sdílíte spolu s kolegy anebo zákazníky.

Nemáte SketchUp a chcete pouze prohlížet modely? Nevadí!

Jednoduše jedním klinutím vygenerujete odkaz ke svému projektu a sdílíte. Projekt mohou otevřít uživatelé SketchUpu a dále editovat. Zákazníci otevřou odkaz na webovém, desktop nebo mobilním prohlížeči, a to zcela zdarma. K dispozici je základní sada nástrojů pro prohlížení a měření.

Foto: Díky novému enginu pracuje SketchUp rychleji, efektivněji a bez zbytečného čekání.

Umělá inteligence (AI)

Skvělým pomocníkem je implementace AI do nástrojů ve SketchUp.

První záchvěv umělé inteligence pocítila i 3D Warehouse. Aplikace plně integrovaná do prostředí programu SketchUp a také volně k dispozici na webu (3dwarehouse.com). Jedná se o knihovnu prvků a modelů, z které lze bezplatně stahovat a dále editovat.

Běžně hledáte modely dle kategorií v katalogu anebo zadáním názvu, následně už jen najdete ten pravý prvek pro váš projekt. Díky AI vyfotíte model, který chcete najít, a přetáhnete fotografii do vyhledávacího pole 3D Warehouse. AI rychle prohledá mezi miliony sestavených modelů a najde, podle shodných parametrů z fotografie, ten nejvhodnější.

Modely 3D Warehouse zahrnují také prvky z produktové řady výrobců. Nejste omezení pouze textem a parametry, můžete se inspirovat designem, který se Vám líbí.

Foto: Umělá inteligence je skvělým pomocníkem při práci ve SketchUp.

SketchUp Diffusion

První nástroj pro SketchUp, který využívá technologii umělé inteligence, umožňuje uživatelům aplikace SketchUpu generovat fotorealistické obrázky na základě textových popisů. SketchUp Diffusion nabízí řadu možností, jako je definování vizuálního stylu generovaných obrázků a kontrolu toho, jak moc textový popis ovlivňuje obrazový výstup.

Vytvoření vizualizace může trvat v průměru 13 až 20 sekund, záleží na rychlosti internetového připojení. Po vygenerování obrázků stáhne Diffusion výsledky a zobrazí se jeden výsledek jako ukázka. Poté se zobrazí, těsně pod ukázkovým obrázkem, další výsledky.

SketchUp pro iPad

Revoluce v 3D modelování přichází s modelováním na iPadu.

SketchUp pro iPad je nový, všestranný způsob, jak vytvářet, upravovat a zobrazovat 3D modely, ať už na pracovišti, na cestách nebo v kanceláři. Díky podpoře Apple Pencil, více dotykovým gestům, myši a klávesnici můžete využít sílu 3D po svém. Rychlým kreslením, přejížděním a kliknutím přenesete tvar do své kreativní vize.

Používání Apple Pencil zcela naplňuje základní a původní motto aplikace SketchUpu – přiblížit práci v 3D aplikaci co nejvíce tradičnímu papíru a tužce.

Užijte si:

  • Intuitivní rozhraní: SketchUp je snadné se naučit a používat i bez zkušeností s 3D modelováním.
  • Svobodu tvorby: Modelujte od jednoduchých objektů až po komplexní architektonické návrhy.
  • Svobodu prostoru: Pracujte na modelech v terénu, na cestách nebo v pohodlí domova.
  • Přirozené kreslení: Používejte Apple Pencil pro intuitivní a zábavné modelování.
  • Spolupráci: Sdílejte a upravujte modely s ostatními kolegy v reálném čase.

SketchUp pro iPad je ideální pro:

  • Začátečníky: Snadný a rychlý způsob, jak se naučit 3D modelování.
  • Profesionály: Mobilní doplněk k desktopové verzi SketchUpu pro práci v terénu.
  • Kreativce: Nové nástroje pro vyjádření vašich nápadů ve 3D.

Aplikaci jednoduše stáhnete z app store a instalujete na iPadu.

Tímto inovace se SketchUp nekončí, již brzy vás seznámíme s dalšími novinkami!

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři