Technologie / produkty

Zdeněk Fránek navrhl část designové kolekce dřevěných oken RAND 2.0

Valašský výrobce oken a dveří JANOŠÍK OKNA-DVEŘE přichází s novým řešením, které potěší srdce každého minimalisty.

EARCH.CZ , 20. 5. 2015

RAND 2.0

Druhá řada kolekce designových oken RAND 2.0 navazuje na úspěchy předchozího systému, který firma uvedla na trh v roce 2012. RAND 2.0 řeší zcela nové dimenze osazení otevíracích oken jak z exteriéru, tak z interiéru. Zdeněk Fránek se podílel na vzniku tří typů: interiérových RAND line, RAND inglass a exteriérového typu RAND exglass.

RAND line

Provedení “line” dosahuje maximálního splynutí okna se stěnou. Ideální je osazení do stěny, která je obložena stejnou dřevinou. Potom tvoří přechod mezi okenním rámem a stěnou pouze ladná linie spáry.

RAND inglass

Do koupelen, které mají stěny z pohledového betonu, se dřevěné okno nemusí vždy úplně hodit, natož být praktické. Pro tyto účely bylo navrženo dřevěné okno, na jehož interiérové straně je sklo přetaženo přes rám a má v tomto místě černou barvu.

RAND exglass

Podobný princip byl využit i na exteriérovém typu, kdy je sklo z exteriérové strany přetaženo přes křídlo okna a lícuje s venkovní fasádou. Tím vzniká na fasádě minimalisticky čistý detail.

Bezrámová fixní okna NOFRAME

Výše popsané typy tvoří jen vybranou část celého sortimentu. Všechny tyto prvky je však možné navíc propojit s bezrámovým systémem NOFRAME, který také značně rozšířil své možnosti. V provedení RAND se vyrábí i panoramatická posuvná okna, a to i s bezrámovým zasklením.

Jakub Janošík, který stojí za celkovým konceptem RAND, říká, že hlavní pointou této kolekce nejsou samotná okna, nýbrž jejich nosná myšlenka: “Abyste se mohli nerušeně kochat nádhernými scenériemi okolní krajiny, směřovali jsme vývoj nových oken k jejich maximálnímu splynutí s domem a využití bezrámového zasklení. Díky němu může být okolní příroda i přímo u vás doma.”

JANOŠÍK OKNA-DVEŘEvyrábí okna a dveře od roku 1926. Z této tradice čerpá i veškeré podněty k inovacím špaletových oken. Pro konstrukci jejich výrobků je zásadní subtilnost křídel a rámu a možnost skrytí co největší části rámů do fasády. Vznikají tak bezrámová okna pro ničím nerušené výhledy. Firma je otevřena jakýmkoli dalším nápadům na inovace, neváhejte se na ni obrátit se svým přáním.

Zdeněk Fránek Patří k nejvýraznějším českým architektům. Je profesorem architektury a děkanem liberecké fakulty architektury. Mezi jeho nejvýznamnější stavby patří například galerie umění v Pekingu, modlitebna v Černošicích nebo polyfunkční dům Eucon na Žižkově z roku 2005, kam firma JANOŠÍK OKNA-DVEŘE dodávala okna a dveře.

Klíčová slova:

okna dveře

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři