Události /

Anupama Kundoo se v diskuzi s německým architektem zaměří na otázku materiálů ve věku klimatických změn

Na pozvání spolku Kruh vystoupí v Praze v červnu dva zahraniční hosté, indická architektka Anupama Kundoo, která se do Prahy vrátí po třech letech a německý architekt Eike Roswag-Klinge. Hosté si v dialogu budou povídat o adaptibilitě architektury na různé klimatické podmínky. Přednáška na téma „Proměna materiality ve věku klimatických změn“ se uskuteční ve čtvrtek 3. června od 19.30 v Centru architektury a městského plánování – CAMP, kam budou moci podle aktuálních nařízení a opatření přijít diváci osobně, a bude také streamovaná na facebookové stránky spolku Kruh a CAMP. (Edit: přednáška proběhne pouze online.) Rozhovor s Anupamou Kundoo přinesl EARCH.cz před 3 lety při příležitosti její pražské přednášky.

KRUH z. s. , 25. 5. 2021

Mezinárodně oceňovaná indická architektka Anupama Kundoo vystoupila s mimořádně velkým úspěchem poprvé v Praze na pozvání spolku Kruh v roce 2018. Dlouhodobě se zajímá o otázky trvale udržitelné architektury, výzkum a experimentování s materiály a stavebními technologiemi. Její stavby a projekty jsou nejen citlivé k životnímu prostředí, ale zároveň mají socio-ekonomický přínos. „Architektura je živá, dynamická a inteligentní síla, která zahrnuje minulost, přítomnost i budoucnost najednou. Naše architektura je výsledkem znalostí budov a stavebních procesů,“ dodává o své práci Anupama Kundoo. Do výrobních a stavebních procesů se Kundoo snaží zapojit lokální obyvatelé a řemeslníky. Příkladem může být řada staveb, které architektka navrhla pro indické město Aureville. 

Eco dům, společné bydlení v Indii, Anupama Kundoo © Javier Callejas

 

Jako hosta v rámci přednáškového cyklu Dialogy si Kundoo vybrala německého architekta Eike Roswag-Klingeho. Eike Roswag-Klinge zkoumá adaptibilitu architektury v různých klimatických pásmech. Jeho architektonická kancelář ZRS Architekten Ingenieure je autorem například školní budovy ve vesnici Jar Maulwi na západě Pákistánu nebo základní školy METI se sídlem v Rudrapuru v Bangladéši, která byla postavena za pomoci místních řemeslníků využívajících tradiční materiály, zejména bahno a bambus. Oba hosté si budou povídat o proměně materiality v době klimatické změny a o čase jako o nejdůležitějším lidském zdroji, který v architektuře podceňujeme a za který platíme velkou ekologickou cenu. 

 

Škola Meti v Bangladéši, ZRS architekten / Eike Roswag-Klinge, Anna Heringer. Zdroj: KRUH 

 

Anupama Kundoo vystudovala univerzitu v Bombaji v roce 1989 a doktorský titul získala na TU v Berlíně v roce 2008. Její výzkumně orientovaná praxe vytváří architekturu zaměřenou na lidi na základě prostorového a materiálového výzkumu s nízkým dopadem na životní prostředí, přičemž je sociálně-ekonomicky prospěšná. Její práce jsou v současné době vystavovány na samostatné výstavě „Taking Time“ v Louisiana Museum of Modern Art v Dánsku. Vyučovala architekturu a městský management na různých mezinárodních univerzitách a posilovala své odborné znalosti v oblasti rychlé urbanizace a rozvoji klimatu. Na jaře 2020 byla hostující profesorkou Davenport na Yale University. V současné době působí jako profesorka na Postupimské škole architektury v Německu.

 

Anupama Kundoo, portrét. Zdroj: KRUH

 

Eike Roswag-Klinge je jedním z iniciátorů a ředitelů ZRS Architekten Ingenieure Berlin, která byla založena v roce 2003. Od roku 2017 je předsedou laboratoře Natural Building Lab na Technische Universität Berlin. Již více než 20 let zkoumá adaptibilitu architektury v různých klimatických pásmech, což je základem pro jeho výukové, konstrukční a stavební projekty. Jeho projekty ukazují velkou rozmanitost od škol z hlíny a bambusu na jihu, přes projekt rehabilitace dědictví na Středním východě a v Evropě až po bydlení, výrobní budovy a školy ze dřeva, zeminy a přírodních vláken v Evropě. Jeho výzkum se zaměřuje na klima a kulturní adaptivní architekturu se zvláštním důrazem na low-tech stavební systémy. Projekty, na kterých pracoval, byly oceněny Aga Khan Award 2007, KAIROS Europäischer Kulturpreis 2015, Holcim Award 2011, Gold in Asia Pacific a další.

 

Eike Roswag-Klinge, portrét. Zdroj: KRUH

 

Přednáška Anupamy Kundoo a Eike Roswag-Klingeho se uskuteční ve čtvrtek 3. června od 19:30 v Centru architektury a městského plánování – CAMP a proběhne podle aktuálních platných covidových opatřeních (aktuální informace o podmínkách účasti diváků budou zveřejněny na stránkách kina a webu spolku Kruh). Akce bude také streamovaná na facebookových stránkách spolku Kruh a CAMP. Vstupné na akci lze zakoupit v síti GoOut. Aktuální informace najdete zde.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 25. 5. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

diskuze udržitelnost

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři