Košické studio DGA zrekonstruovalo budovu Rozhlasu a televize Slovenska v Košicích. Foto: Meraner & Hauser
Architektura / občanské stavby

Budova Rozhlasu a televize Slovenska je energeticky efektivní. Stavba z 80. let dostala novou fasádu a zateplovací systém

Vnitřní konstrukce zůstaly, vnější obal se proměnil. Budova RTVS v centru Košic prošla zásadní rekonstrukcí, při které dostala novou fasádu. Na vnějšku její přenosové haly formuje geometrický vzor. Stojí za ní lokální architektonická kancelář d.g.a.

EARCH.CZ , 19. 12. 2023 / Advertorial

Po náročném procesu rekonstrukce se budova Rozhlasu a televize Slovenska v Košicích prezentuje v úplně novém světle. Jak uvedli architekti návrhu rekonstrukce: „Cílem bylo nejen obnovit budovu, ale také zlepšit její energetickou účinnost a vnést do ní moderní architektonické prvky.“ Budova postavená v 80. letech se proměnila uvnitř i venku – dostala nový obvodový plášť, který částečně zachoval původní členění, celkové vyznění budovy se ale změnilo.

Hlavní administrativní budova RTVS se nachází jen kousek od historického centra Košic. Přes ulici Rastislavovu s ní sousedí areál bývalých kasáren, který v současnosti funguje jako městský park, kulturní a sportovní centrum. „Obnově a rekonstrukci v současné době podléhá mnoho staveb v Košicích,“ říkají architekti z kanceláře d.g.a.

Podobu administrativní budovy RTVS definuje především přenosový sál, jehož výška se táhne přes pět podlaží, má podobu kvádru, který vystupuje vysoko nad horizont administrativních prostor budovy. Ty byly podle původního konceptu situovány do dvou nadzemních podlaží, které zvenčí obaloval plášť z boletických panelů. Fasáda vysílacího sálu pak byla obložená terakotovými obklady.

Foto: Architektura budovy RTVS se po rekonstrukci změnila. Nadále ji ale definuje především přenosový sál, který se táhne přes pět podlaží.

„Půdorys budovy je obdélníkový s půdorysným rozměrem stran 47,9 x 43,6 metrů. Přenosová hala stojící uprostřed má obdélníkový půdorys o rozměrech 24,4 x 18,4 metrů a její železobetonové stěny tvoří jádro budovy a samostatný dilatační celek. Kolem přenosové haly je vybudován věnec servisních a obslužných prostor. Jejich nosný systém je tvořen jedno a dvoutraktovým prefabrikovaným skeletem,“ popisují architekti. Původní konstrukce byly zachovány, výměnou pak kromě obvodového pláště prošly ještě střešní konstrukce, výplňové konstrukce a exteriérové zámečnické a klempířské prvky.

Foto: Obklad fasády Reflex v odstínu Autumn Leaves 9270 dodala společnost Swisspearl.

„Obnova pláště budovy je navržena kombinací kontaktního zateplovacího systému ETICS a provětrávaného fasádního systému s obkladem z cementokompozitních desek Swisspearl Reflex v barevném odstínu Autumn Leaves 9270,“ říkají k současnému fasádnímu řešení autoři návrhu. Na místě původních boletických panelů je fasáda komponovaná vertikálně. Na hmotu vysílacího sálu jsou desky kladeny nepravidelně, některé byly seříznuty šikmo a na fasádě tak formují netradiční geometrický vzor.

Budova RTVS se výměnou obvodového pláště stala nejen vizuálně aktuální, ale také provozně efektivnější, energetické ztráty z doby před rekonstrukcí již byly neudržitelné. Nyní tak může znovu kvalitně sloužit své funkci. Praktičtější se stala také v rovině přístupnosti, nově byl totiž vybudovaný bezbariérový vstup.

  • Ateliér: DGA design graphic architecture
  • Země: Slovensko
  • Město: Košice
  • Adresa:: Rastislavova 13, 043 07 Košice
  • Fotograf: Meraner & Hauser
  • Při realizaci byly použity produkty Swisspearl: fasádní desky Swisspearl Reflex v barevném odstínu Autumn Leaves 9270
  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 19. 12. 2023
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři