Události /

„Brutální“ fotografie architektury – Jiřího Havrana

První ucelenější pohled na tvorbu českého fotografa architektury žijícího v Norsku Jiřího Havrana nabízí od 26. října do 9. prosince výstavní prostory Galerie Jaroslava Fragnera v Praze.

EARCH.CZ , 25. 10. 2012

Přehlídka s názvem from architecture představuje devětapadesátiletého rodáka z Teplic, jenž emigroval v roce 1974 do norského Osla, aby se později vypracoval na jednoho z předních evropských fotografů architektury. Expozice představí snímky zachycující československé a norské stavby ve stylu brutalismu z 60. a 70. let. Doplňují je další dva fotografické cykly z pozdějšího období, které zobrazují kontrast mezi architekturou a krajinou, což je ostatně rovněž obecný brutalistický leitmotiv.

Snímky návštěvníky zavedou do interiérů i exteriérů architektonických realizací, přiblíží často i jen jejich fragmenty. Jiří Havran zaujme mimo jiné poutavým spojením staveb s panenskou a přitom drsnou norskou přírodou. Fotografie nepostrádají ani zajímavé kontextuální vizuální efekty a hru se světlem a v neposlední řadě pohled na fotografované objekty z pozice Čecho-Nora. Podle znalců jeho díla nejde o dokumentaci či vizuální interpretaci kvalitních architektonických kreací. Autor sleduje spíše „neviditelný život“ realizací, jejich abstraktní architektonické hodnoty spojené s materiály, světlem a prostorem.

„Výstava ukazuje především kvality architektury obvykle pokládané za málo přitažlivé. Prezentace je věcná, ale zároveň subjektivní. Věcná v tom smyslu, že s fotografiemi není manipulováno jinak než běžnou digitální postprodukcí. Subjektivní proto, že snímky zpravidla neilustrují celek, ale většinou jen výřez,“ říká samotný autor.

Výstavě bude předcházet přednáška s promítáním, na které ve středu 24. října od 19.00 hodin autor prostřednictvím svých fotografií osobně představí dějiny architektury v Norsku od časů Vikingů po současnost. Přehlídka je rovněž doplněna vydáním obsáhlé česko-anglické publikace, která dokumentuje tvorbu fotografa a jeho profesní dráhu v Oslu. Zde mimo jiné s architektem Martinem Roubíkem spoluzaložil kulturní instituce jako nakladatelství ARFO a galerii ROM a zde spolupracuje s předními architektonickými studii. Návštěvníci budou mít také možnost na pražské výstavě nahlédnout do několika knih, které fotograf vydal. Další informace o Jiřím Havranovi a jeho výstavě jsou k dispozici na www.gjf.cz.

„Jsem rád, že se podařilo zrealizovat další zajímavý projekt, který kromě jiného představí výjimečný přístup Norů k současné architektuře, tedy dokonalý prostor jako artefakt nepotřebující žádných dalších uměleckých či architektonických exponátů. Fotografie Jiřího Havrana jsou pak svébytným výtvarným pohledem na severskou architektonickou tvorbu,“ říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta. Shodou okolností se Jiří Havran představuje ve své mateřské krajině, potažmo v Galerii Jaroslava Fragnera, v letošním roce již podruhé. Poprvé byl jedním z autorů fotografií pro vynikající putovní výstavu nedávných realizací norských autorů Současná norská architektura #7, která v širokém spektru dokumentuje špičkovou úroveň současné architektury v Norsku a jež se setkala s nebývalou diváckou odezvou.

Spolupráci s Jiřím Havranem započala Galerie Jaroslava Fragnera již během příprav výstavy o architektovi Martinovi Roubíkovi, který rovněž emigroval a působil v Oslu (GJF, 2009). Na nadcházející výstavě se objeví tedy i fotografie, které vznikaly právě pro tento projekt. Jiří Havran se pravidelně vrací do Čech a také zde fotografuje. Přehlídka představí několik fotografických cyklů, především z posledních dvou let - např. Národní turistické trasy - místa zvláštní pozornosti jako odpočívadla, vyhlídky a zajímavosti podél vybraných komunikaci v Norsku či Suldal kraft / Norská brutalistická architektura. Tato série je doplněna fotografiemi československé brutalistické architektury 60. a 70. let nebo sérií Červené prostory (kostel v Øvre Årdal postavený z červených cihel v 60. letech).

Výstava je připravena ve spolupráci s galerií ROM / KUNST + ARKITEKTUR a jejím ředitelem Henrikem der Minassian a záštitu nad ní převzal norský velvyslanec, J. E. Jens Eikaas. Na autorské výstavě se podílel a předmluvu do katalogu napsal renomovaný norský historik umění Per Bj. Boym.

Jiří Havran (*1953 Teplice) žije a tvoří od roku 1974 v Oslu, kde se etabloval jako jeden z předních fotografů architektury. Podílel se na vzniku řady publikací o moderní i lidové architektuře. Vystavoval na mnoha samostatných i skupinových výstavách v Norsku i zahraničí. Fotografování architektury se intenzivně věnuje od konce 80. let, kdy rovněž založil fotostudio a nakladatelství ARFO spolu s architektem Martinem Roubíkem (1949-2008).

název from architecture

podnázev jiří havran / photography 2009 - 2012

kdy

          1. 2012

kde GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA, Betlémské náměstí 5a, Praha 1

koncepce výstavy Jiří Havran, Per Bj. Boym

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři