Události /

from architecture jiří havran / photography 2009-2012

Galerie Jaroslava Fragnera připravila ve spolupráci s galerií ROM v Oslu výstavu předního norského fotografa architektury Jiřího Havrana.

EARCH.CZ , 22. 10. 2012

výstava

Název from architecture jiří havran / photography 2009-2012

Kdy

          1. 2012, otevřeno denně mimo pondělí 11 - 19 hodin

Kde GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA, Betlémské náměstí 5a, Praha 1

Zahájení výstavy

    1. v 19 hodin

Přednáška s promítáním Jiří Havran / Historie norské architektury ve fotografii 24. 10. v 19 hodin, GJF

K výstavě je rovněž vydána i obsáhlá česko-anglická publikace, která dokumentuje tvorbu autora, který emigroval do Norska v roce 1974, kde v Oslu spoluzaložil několik kulturních institucí (nakladatelství ARFO, galerii ROM) a spolupracuje zde s předními architektonickými studii.

Spolupráci s Jiřím Havranem započala Galerie Jaroslava Fragnera již během příprav výstavy o architektovi Martinovi Roubíkovi, který rovněž emigroval a působil v Oslu (GJF, 2009). Na výstavě v Praze se objeví tedy i fotografie, které vznikaly právě pro tuto výstavu. Jiří Havran se pravidelně vrací do Čech a také zde fotografuje. Výstava představí několik fotografických cyklů, především z posledních dvou let - např. Národní turistické trasy - místa zvláštní pozornosti jako odpočívadla, vyhlídky a zajímavosti podél vybraných komunikaci v Norsku či Suldal kraft / norská brutalistická architektura. Tato série je doplněna fotografiemi české brutalistické architektury 60. a 70. Let nebo sérií Červené prostory (kostel v Øvre Årdal postavený z červených cihel v 60. letech).

České publikum se mohlo s jeho tvorbou seznámit částečně již v létě v GJF. Jiří Havran byl jedním z vybraných autorů fotografií pro vynikající putovní výstavu nedávných realizací norských ateliérů Současná norská architektura #7 vytvořenou Národním muzeem umění a architektury, která se setkala s nebývale velkou diváckou odezvou.

Výstava je připravena ve spolupráci s galerií ROM / KUNST + ARKITEKTUR a jejím ředitelem Henrikem der Minassian a záštitu nad ní převzal norský velvyslanec, J. E. Jens Eikaas. Na autorské výstavě se podílel a předmluvu do katalogu napsal renomovaný norský historik umění Per Bj. Boym.

Zájemce o norskou architekturu jistě potěší přednáška s promítáním, na které Jiří Havran představí svými fotografiemi dějiny architektury v Norsku od středověku po současnost. Snímky staveb vznikly pro řadu publikací nakladatelství ARFO, které se věnuje architektuře a při jehož vzniku stál právě tento fotograf. Přednáška Historie norské architektury ve fotografii se bude konat v předvečer zahájení výstavy ve středu 24. října od 19.00 hodin v Galerii Jaroslava Fragnera.

Jiří Havran (*1953 Teplice) žije a tvoří od roku 1974 v Oslu, kde se etabloval jako jeden z předních fotografů architektury. Podílel se na vzniku řady publikací o moderní i lidové architektuře. Vystavoval na mnoha samostatných i skupinových výstavách v Norsku i zahraničí. Fotografování architektury se intenzivně věnuje od konce 80. let, kdy rovněž založil fotostudio a nakladatelství ARFO spolu s architektem Martinem Roubíkem (1949-2008).

VÝSTAVNÍ PROGRAM GJF - ŘÍJEN 2012

Blow up - some projects by bevk perović architects Výstava úspěšného, cenami ověnčeného slovinského ateliéru bevk perović architekti. Představí na fotografiích, projekcích a modelech průřez ze své tvorby – od rodinných domů a bydlení až po velké realizace (fakulta matematiky, rekonstrukce Galerie moderního umění, Národní univerzitní knihovna ad.). Do 21.10.

Galerie moderního umění v New Yorku Výstava studentských prací ateliéru Imro Vaška a Martina Gsandtnera LabArch A3 VŠUP, která prezentuje parametrickou architekturu. Pokusným teritoriem výzkumu se tentokrát stala parcela architektonického manifestu 20. století – Guggenheimovo muzeum. Do 21.10. 19.10. v 18 hodin v GJF - Setkání a diskuze s pedagogy

Výstava soch a site-specific objektů studentů ateliéru Jiřího Příhody na AVU ve dvorním traktu galerie. Další projekt Open Air Areny Betlémské náměstí pořádané GJF. Do 28. 10.

from architecture / jiří havran Výstava fotografa a spoluzakladatele galerie ARFO a nakladatelství ROM. Jiří Havran odešel v roce 1974 do Osla, kde si vybudoval pozici uznávaného fotografa architektury, spolupracujícího s předními norskými ateliéry. Výstavu doprovází cz-en katalog. 26.10.-9.12. 24.10. v 19 hodin v GJF - Historie norské architektury ve fotografii / přednáška J. Havrana s promítáním

Věra a Vladimír Machoninovi 60/70 11.10.-9.12.2012 Krajská galerie výtvarného umění, Zlín repríza výstavy

Současný český industriál 18.10.-4.11.2012 Design Factory, Bratislava repríza výstavy

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři