Události /

Čeká stavebnictví revoluce nebo evoluce? Zjistěte to na BIM DAY 2015!

Cílem říjnové výroční konference není jen roční ohlédnutí za vývojem zavádění BIM do praxe v Česku, ale také snaha poukázat na celosvětové trendy při zavádění inovací ve stavebnictví. Konference BIM DAY je pravidelnou „událostí roku“ organizovanou již od roku 2011 Odbornou radou pro BIM.

EARCH.CZ , 13. 10. 2015

Letošní ročník, jenž se bude konat ve čtvrtek 15. října 2015 již tradičně v prostorách Národní technické knihovny v Praze, seznámí účastníky s nejnovějšími zkušenostmi při využívání metodiky BIM v zahraničí i se zaváděním metodiky BIM do praxe v Česku. Během celého dne věnovanému informačnímu modelování budov, či obecně staveb se přestaví celá řada domácích i zahraničních řečníků.

BIM jako prostředek inovací ve stavebnictví

Program konference je rozdělen do několika bloků. Oproti prvním ročníkům konference BIM DAY, kdy byly bloky děleny na domácí a světové dění v oblasti BIM, letos organizátoři chtěli zdůraznit skutečnost, že BIM již není v Česku již takovou novinkou a také to, že se metodika BIM dotýká celého stavebnictví bez rozdílu druhu výstavby. Proto první blok bude věnován obecně BIMu a také prostředí pro správu dat. BIM je především o informacích a o datech, která je potřeba umět efektivně řídit a spravovat. Obecně bude první blok o inovacích, které s sebou zavedení BIM přináší, i proto se úvodní blok jmenuje BIM jako prostředek inovací ve stavebnictví. Mezi zahraničními řečníky vystoupí například Søren Spile z Dánska či Ben Wallbank z Velké Británie. V dalších blocích se postupně představí domácí i zahraniční řečníci, aby představili své zkušenosti s využitím BIM v pozemním stavitelství i u dopravních staveb.

BIM pro pozemní stavby

Ve druhém bloku zaměřeném na pozemní stavitelství se opět představí jak čeští, tak i zahraniční řečníci, konrétně Tomáš Funtík ze Slovenska, Ivana Krošová z Česka či Hrvoje Petrovic z Chorvatska. Prezentaci představující úspěšnou implementaci BIM pro zhotovitele staveb přednese portugalský řečník António Ruvio Meireles. Jeho přednáška ukáže, jak definovat BIM strategii, čeho se vyvarovat a jaké by měly být krátkodobé a střednědobé přínosy integrace BIM ve firemních procesech.

BIM není jen o budovách

Ačkoliv z anglického termínu Building Information Modeling se ujal překlad Informační model budovy, bylo by možná přesnější používat překlad informační model stavby. BIM se totiž uplatňuje ve výstavbě jako obecný princip, a to navíc v celém životním cyklu, tedy nejen během projekční přípravy a ve výstavbě, ale zásadní dopad má pro správu a údržbu stavby. Důkazem toho je plánovaný třetí blok, který bude věnován dopravním stavbám. Holandský postoj k používání metodiky BIM přiblíží Jordy Brouwers a Cristian Otter. Tito BIM specialisté budou mluvit o historii zavádění BIM v Nizozemí. Řeč bude i o praktických zkušenostech neboť oba pracují na velkých reálných projektech, z nichž některé jsou ve výstavbě, jiné již dokončené. Mezi hlavními tématy jejich přednášky budou úrovně zavádění BIM a otázka, zda a proč vůbec BIM využívat. Holandské řečníky doplní norský odborník na využití BIM v dopravní stavitelství Hallvard Blekastad.

Součástí konference budou i odpolední panelové diskuze na tato čtyři témata:

BIM v projekční praxi BIM při řízení průběhu výstavby BIM při správě majetku BIM pro dopravní stavby

Konference BIM DAY 2015 se uskuteční ve čtvrtek 15. října 2015 od 9:00 do 17:30 hodin v Ballingově sále v budově Národní technické knihovny v Praze.

Podrobné informace o konferenci s kompletním programem naleznete na stránkách. Organizátorem je Odborná rada pro BIM.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 13. 10. 2015
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

NTK konference

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři