Události /

Máme vybráno

Jak v dnešní době financovat obnovu památek? Odpovědi už podruhé hledá konference MÁME VYBRÁNO, která se uskuteční 4. června 2013 v Praze.

Institut pro památky a kulturu , 3. 6. 2013

Majitelé a správci památek shánějí finance na obnovu svěřených objektů různě. Rozhlednu na vrchu Studenec se podařilo obnovit také díky prodeji schodů zájemcům o „adopci“. Národní divadlo se opírá o podporu mecenášů. Jiným historicky cenným budovám může pomoci chytře vymyšlený projekt dárcovství přes internet. Nebo dobře propagovaná veřejná sbírka.

Aktuálním trendům v oblasti financování památek se bude věnovat druhý ročník konference MÁME VYBRÁNO, kterou 4. června 2013 pořádá Institut pro památky a kulturu, o.p.s.. „V barokním refektáři kláštera dominikánů v Praze představíme praktické příklady a ústy povolaných mluvčích předáme aktuální informace, které se hodí majitelům a správcům památek a historicky cenných objektů, ať už jde o obce, neziskové organizace, církve či soukromníky,“ říká ředitel pořádající organizace Aleš Kozák.

Po dopoledním přednáškovém bloku se účastníci a účastnice konference mohou těšit na tři diskuzní panely, v nichž pozvaní odborníci a odbornice zodpoví dotazy z oblastí on-line fundraisingu, marketingu financování památek a veřejných sbírek. Posledně zmíněný nástroj financování obnovy památek v sobě nese velký potenciál, čeští majitelé a správci památek ho však zatím využívají méně než by mohli. Institut pro památky a kulturu veřejné sbírky podporuje mimo jiné soutěží MÁME VYBRÁNO. Na internetové stránce www.mamevybrano.cz mohou zájemci až do 31. května hlasovat pro veřejnou sbírku, kterou chtějí podpořit. Sbírka s největším počtem hlasů získá finanční příspěvek.

„Slavnostní vyhlášení vítězů soutěže s kulturním programem proběhne večer po konferenci. Vedle ceny veřejnosti budou vyhlášeni i vítězové v kategoriích nejúspěšnější veřejná sbírka v roce 2012 a nejlépe propagovaná veřejná sbírka v roce 2013,“ uzavírá Aleš Kozák přehled dne nabitého informacemi o financování památek. Další informace a přihláška na konferenci jsou k dispozici na adrese www.mamevybrano.cz

Kontakt: ředitel Institutu pro památky a kulturu, o.p.s.: Ing. Aleš Kozák – ales.kozak@instituteu.cz, tel. 732 533 033 www.mamevybrano.cz www.instituteu.cz

O Institutu: Institut pro památky a kulturu, o.p.s., je neziskovou organizací, která poskytuje poradenství při financování projektů v oblasti památek a kultury a nabízí spolupráci při organizování obnovy památek i při pořádání kulturních aktivit v průběhu celého roku. Pořádá oborové konference a další vzdělávací akce a na adrese www.propamatky.info provozuje internetový portál určený majitelům památek a historicky cenných objektů, odborníkům z oblasti péče o památky i laické veřejnosti se zájmem o kulturní dědictví. Za rok 2012 obdržel portál čestné uznání poroty v novinářské soutěži Média na pomoc památkám, kterou pořádá Syndikát novinářů ČR a o. s. Pro Bohemia.

Klíčová slova:

památky

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři