Události /

PechaKucha otevírá plzeňské lázně

Po téměř dvaceti letech se tento pátek a sobotu otevřou plzeňské městské lázně veřejnosti. Uskuteční se tak v rámci akce PechaKucha, která v pátek večer návštěvníkům představí významné české architekty, fotografy či umělecké producenty a v sobotu nabídne celodenní komentované prohlídky památkově chráněného objektu.

EARCH.CZ , 2. 11. 2012

Součástí pátečního programu od 20:20 bude například vystoupení Emila Přikryla, význačného českého architekta, jenž před několika dny obdržel za své dílo státní cenu, držitele ceny Jindřicha Chalupeckého za rok 2011, Marka Thera či aktivistů, kteří bojují za záchranu lázní Kyselka. „Osobně mám největší radost z vystoupení prvního muže české architektury Emila Přikryla, který do velké míry určuje vývoj architektury u nás a je autorem řady uznávaných staveb. Přitom ale vystupuje pouze málo, proto je jeho účast tak cenná,“ přibližuje program Jakub Mareš z občanského sdružení k světu, které akci pořádá. Mezi třinácti vystupujícími, kteří se v pátek v lázních představí, je dále například streetartista Epos 257 či Olga Škochová Bláhová, autorka sbírky "Haiku kojící matky". Součástí večera PechaKucha je i doprovodný program ve spolupráci s Plzeňskou filharmonií a výstava s tematikou lázní.

Páteční PechaKucha doprovodí sobotní oživené prohlídky, které se uskuteční v době od 9:00 do 17:00 a jejich komentovaná trasa bude trvat přibližně hodinu. Během prohlídky si návštěvníci budou moci prohlédnout méně známé prostory lázní, zbytky technického zázemí či se rozhlédnout ze střešní terasy. K dispozici bude také lázeňská kavárna. Z důvodu bezpečí návštěvníků i smluvních podmínek je však počet účastníků obou akcí omezen. „Pro PechaKucha jsme stanovili strop 250 návštěvníků, přičemž rezervace byly naplněny během několika málo minut. V případě navýšení kapacity či rušení některých rezervací bychom rádi spustili i dodatečné kolo, případně mohou zájemci sledovat, zda se nějaká místa neuvolnila. Průběžně je také možné si rezervovat účast na sobotních prohlídkách lázní, kde počítáme na každou hodinu se třemi skupinami po dvaceti lidech. Účast na obou akcích si mohou zájemci rezervovat na našem webu www.pechakuchaplzen.cz,“ doplňuje Jakub Mareš s tím, že vstupné je ve výši 150,- pro PechaKucha a 50,- pro komentované prohlídky. Vzhledem k omezenému počtu návštěvníků, žádají organizátoři zájemce, kteří nemají svá místa rezervovaná, aby se nesnažili získat vstupenky na místě a neblokovali prostor na Denisovo nábřeží.

     

PROGRAM PECHAKUCHA

2. 11. 2012 20:20

fashionbook.cz&štěpán vodrážkamódně-akvitistický web, kterému není jedno co nosíte i o čem přemýšlíte.

Michal AdamovskýJe původem z Plzně, dokončuje studium fotografie na FAMU. Má za sebou řadu projektů v České republice i v zahraničí. Kromě fotografie a instalací také dlouhodobě spolupracuje s architektem Martinem Kaftanem (ex Foster and Partners) na projektech propojující fotografii a progresivní metody algoritmického programování využívané v architektuře a designérství.

Emil Přikryl Vystudoval Fakultu architektury ČVUT, studium zakončil v roce 1968. Od téhož roku studoval na Škole architektury Akademie výtvarných umění u prof. Františka Cubra, kterou absolvoval v roce 1972. Od roku 1969 byl členem Školky SIAL, později ateliéru 2 ve Stavoprojektu Liberec, pod vedením arch. Karla Hubáčka. Zde pracoval až do roku 1990. V tomto roce opustil SIAL a byl jmenován profesorem Školy architektury Akademie výtvarných umění v Praze. Je čerstvým laureátem Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury.

Olga Škochová BláhováScénografka a performerka Olga Škochová-Bláhová. Autorka sbírky "Haiku kojící matky" jež začala psát po narození svého druhého syna. V básnické formě volně inspirované japonskými haiku načrtla životní situace mladé ženy - matky a manželky.

Jan CágaStudoval v Brně VUT obor Umění a Designu. Po absolvování se živil jako fotograf na volné noze a později jako fotograf u ISIFA. Pracuje na dlouhodobějších projektech dokumentárního sledování převážně životního prostředí, sociálních témat, práva lidí a zvířat, komunity handicapovaných a v neposlední řadě studie současného člověka a společnosti. Získal několik ocenění na Czech Press Photo.

Miroslav Buriáneka jeho rozhlasová hra "Noční můra Plzně aneb Tíseň lásky“. Režisér, pracuje v plzeňském rozhlase, kam nastoupil v září roku 1978, hned po absolutoriu studia divadelní režie na pražské DAMU. Pracuje jako slovesný režisér všech žánrů od publicistických, dokumentárních až k literárně dramatickým.

Matěj Chytil a Martin LeskovjanStudenti Právnické fakulty UK a aktivisté. Stojí za veřejnou kampaní za záchranu Lázní v Kyselce.

Jaromír KročákČeskobudějovický architekt představí záchranu gotického hradu v Soběslavi. Projekt oceněný mimo jiné Grand Prix architektů 2011 - Národní cenou za architekturu v kategorii rekonstrukce.

Epos 257Je jedním z nejoriginálnějších českých streetartistů. Intervenuje do veřejného prostoru s především sociálně nebo ekologicky motivovanými projekty od prostorových instalací landartu po malbu pomocí paintballové pušky.

David KašparPedagog a zároveň absolvent Katedry produkce DAMU v Praze, neziskový producent v oblasti umění.Vedoucí manager Chodovské tvrze, umělecký vedoucí festivalu umění ve veřejném prostoru Street For Art, programový ředitel Kulturního centra Zahrada, vedoucí manager Centra pro nový cirkus - CIRQUEON, koordinátor projektu Prádelna Bohnice a festivalu Babí léto v Psychiatrické léčebně Bohnice.

Jiří SulženkoKulturní manažer a pedagog Katedry produkce DAMU v Praze. Patří k zakládajícím členům týmu kulturního centra Zahrada na Jižním Městě v Praze. Působil jako marketingový manažer Divadla Archa a manažer divadelního uskupení SKUTR.

Radim PekárekStudent UUD ZČU. V rámci projektu Multimedia Meeting se věnuje 3DS workshopům propojujícím umělecké znalosti s technickými obory.

Marek TherVystudoval Výtvarnou školu Václava Hollara a AVU v Praze. Patří mezi nejzajímavější české tvůrce videoartu. Vytvořil si svébytný "filmový" styl. Zajímají ho tabuizované náměty jako homosexualita nebo incest. Jeho poslední snímky Pflaumen, Bei dem a Das wandernde Sternlein se věnují odsunu sudetských Němců a zneužívání dětí. Laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého 2011.

Akce se koná za podpory projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, se kterým má společnou především snahu o zapojení lidí do procesu pozitivní proměny města. "Nápady a impulzy ke změně nepřichází zhora, vznikají spontánně při setkáních jako je Pecha Kucha. Pokud se sejdou aktivní lidé se zájmem diskutovat a nahlížet na věci jinak, je to často podnětem ke vzniku nových nápadů a projektů, ze kterých pak těží celá společnost. To přesně vyjadřuje charakter a poslání titulu EHMK," doplňuje Mirka Reifová z týmu Plzeň 2015.

PechaKucha (Peča kuča, „Noc povídání či tlachů“) vznikla v roce 2003 v Japonsku a jejím záměrem je pravidelné setkávání umělců, designérů a odborníků, kteří se věnují architektuře, urbanismu či obecně veřejnému prostoru. Netypický je především formát akce, který požaduje po každém prezentujícím maximální počet 20 obrázků, z nichž každý je možné komentovat pouze 20 sekund. V současné době se PechaKucha pořádá ve více než 200 městech světa, v České republice se konala poprvé v roce 2007.

Klíčová slova:

Pecha Kucha night Plzeň

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři