Události /

Pokrok krásou. Celoživotní dílo architekta Josefa Hoffmanna představí Muzeum současného umění ve Vídni

Muzeum současného umění ve Vídni si výstavou „Josef Hoffmann. Pokrok krásou“ připomene 150. výročí od narození rakouského architekta a designéra Josefa Hoffmanna. Výstava, která bude zpřístupněna od 9. prosince, se zaměří na krásu a estetiku, kterou Hoffmann považoval za základní parametr moderní tvorby.

Eurocomm-PR Praha , 24. 9. 2020

Josef Hoffmann se narodil v prosinci roku 1870 v Brtnici na Vysočině, studoval ve Vídni na Akademii výtvarných umění a pod vedením Karla von Hasenauera a Otty Wagnera se z něj stal architekt, designér a později sehrál i zásadní roli v rámci vídeňského secesního hnutí. Spolu s Kolomanem Moserem a Fritzem Waerndorfem založil v roce 1903 např. i tzv. Wiener Stadtwerke, Vídeňské dílny, které vyráběly užité předměty na nejvyšší estetické a řemeslné úrovni. Jeho šedesátiletou tvorbu nyní představí Muzeum současného umění ve Vídni v ojedinělé výstavě „Josef  Hoffmann, Pokrok krásou.“ 

Na návštěvníky čeká od 9. prosince více jak 800 exponátů, které se svou formou mohou řadit do oblasti módy, užitého umění, designu i architektury. Všudypřítomnou myšlenkou výstavy je prezentace Hoffmanova vlivu a jeho děl na architekturu. Jako architekt se Hoffmann zabýval především návrhem rodinných domů. Zaměřoval se přitom na to, aby dům vznikal ne jenom jako stavba, ale harmonicky s ní vytvářel i interiéry, které vybavoval předměty navržené jím samým, kolegy pracujícími ve Wiener Stadtwerke nebo spřátelenými umělci. Domy navrhoval tedy komplexně jako gesamtkunstwerk. Známá je např. jeho kolonie na Hohe Warte, která vznikala v době před první světovou válkou. Nejvýznamnější realizací je ovšem palác pro Adolfa Stocleta v Bruselu, který byl v roce 2009 zapsán na seznam UNESCO.  

Josef Hoffmann vytvořil řadu realizací i na území České republiky: dům pro hosty hutí Poldi v Kladně, který financoval ocelový magnát Karl Wittgenstein. Pro rodinu olomouckého bankéře Otto Primavesiho navrhl venkovský dům v Koutech nad  Desnou, který patřil k jeho nejzajímavějším realizacím hned vedle paláce Stoclet. Za zmínku stojí i Hoffmannova tvorba sociálního bydlení ve Vídni. Byl členem skupiny  architektů navrhující tzv. Winarskyhof, jeden z největších komplexů sociálního bydlení ve Vídni. Pro Rakousko navrhl i řadu výstavních pavilonů pro různé mezinárodní výstavy.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři