Události /

Štencův dům ožije mladým designem již ve čtvrtek 19. 9.

Štencův dům v Salvátorské ulici v Praze, který dříve sloužil jako centrum setkávání významných pražských osobností, se již za 2 dny otevře veřejnosti. Důvodem je první ročník projektu STUDIO designSUPERMAKET, který nabídne prodejní showroom české módy a další doprovodný program k MBPFW2013. Štencův dům bude veřejnosti otevřen po dobu čtyř dní až do 22. 9.

designSUPERMARKET , 17. 9. 2013

O Štencově domě

Známý český architekt Otakar Novotný, žák neméně známého Jana Kotěry a autor proslulé budovy SVU Mánes na Masarykově nábřeží, dokončil návrh Štencova domu v Salvátorské v roce 1909 pod vlivem nastupující moderny a především vlastních studijních cest po Holandsku. Stavba se stala především díky výrazně jednoduchému domovnímu štítu s rastrem z odhalených režných cihel v pravidelném rytmu s bílými lícovkami zásadním kontrastem mezi okolní historizující zástavbou Starého Města. Pražský grafik Jan Štenc do komplexu budov umístil rozsáhlou tiskařskou a grafickou dílnu, archiv unikátních skleněných negativů i výstavní galerii pro ukázky své tvorby. Právě nádvorní stavby, v nichž se uskuteční STUDIO designSUPERMARKET, jsou charakteristické výraznou členitostí a světelností, která umožňovala dobovým technologiím vyvolávat negativy za využití přímého slunce. Celý dům sloužil jako centrum setkávání významných pražských osobností. Svou slávu si však udržel jen do nástupu komunismu.

V současné době je stavba v majetku přímých potomků Jana Štence. „Moc rádi bychom dům pronajali nájemníkovi, který by svou činností na jeho někdejší slávu navázal, a proto jsme rádi, že se alespoň na 4 dny do prostoru vrátí umělecký život" říká vnučka Jana Štence .

STUDIO designSUPERMARKET ve Štencově domě bude otevřeno od 18. – 22. 9. 2013, návštěvníci budou mít možnost během čtyř dnů shlédnout a nakoupit si výhradně nezávislý design od 30 českých autorů. To však není vše. STUDIO nabídne také výstavu módních fotografií, workshopy, diskuzní fóra, studiové přehlídky či promítání výběru fashion filmů. Na programu jsou také chvíle odpočinku v tradiční kavárně, chill out zóně nebo knihkupectví, kde bude k zakoupení výběr titulů o módě včetně aktuálních čísel zahraničních módních časopisů.

O designSUPERMARKET

designSUPERMARKET je mezinárodní prodejní festival současného designu. Jeho ambicí je vytvářet kontinuální platformu pro vystavování autorské tvorby v oblasti produktového designu, designu doplňků, módy, šperku a grafického designu v podání současných nejlepších českých i zahraničních studentů uměleckých škol a mladých profesionálů.

Festival si klade za cíl především co nejzodpovědněji  přiblížit design široké veřejnosti a všemi možnými způsoby propagovat tvorbu mladých autorů.

Festival se od roku 2007 koná vždy v druhém prosincovém týdnu. V roce 2013 připadá termín na 4. – 8 prosince. Krom toho letos poprvé představuje také speciální módní edici festivalu s názvem STUDIO designSUPERMARKET. Jedná se o oficiální doprovodný program Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend 2013.

Pro více informací sledujte náš facebook či twitter účet.

Klíčová slova:

Akce designSUPERMARKET

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři