Události /

Světelný předvoj PQ v galerii Jaroslava Fragnera

Průřez profesním i osobním životem jedné z nejvýznamnějších postav světové divadelní scény 19. a 20. století, Edwarda Gordona Craiga, uvede pod názvem Světlo a prostor Galerie Jaroslava Fragnera v Praze.

Galerie Jaroslava Fragnera , 20. 5. 2011

 výstava

Název Světelný předvoj PQ

Kdy

  1. května - 25. června 2011

Komentované prohlídky

  1. června 2011 - Barbora Příhodová, teoretička dějin divadla v českém jazyce 21. června 2011 - Kate Bailey, kurátorka výstavy v anglickém jazyce

Kde Galerie Jaroslava Fragnera, Betlémské náměstí 5a, Praha 1

K vidění budou nejen vybrané artefakty z tvorby tohoto britského režiséra, scénografa, teoretika, malíře i grafika, ale rovněž dokumentační materiály z jeho života. Ostatně ten byl i díky letitému vztahu s legendární tanečnicí a choreografkou Isadorou Duncan velmi dynamický a pestrý. Návštěvníci výstavy, kterou připravilo londýnské Victoria and Albert Museum, se mohou těšit také na interaktivní část, díky které se stanou jak pozorovateli, tak i aktéry Craigových přístupů k divadlu. Výstava se koná v rámci projektu Intersekce Pražského Quadriennale, které změní od 16. do 26. června podobu centra Prahy.

Angličan Edward Gordon Craig (1872 – 1966) je historiky divadla i samotnými divadelníky řazen k nejvýznamnějším vizionářům a průkopníkům tohoto oboru. Jeho minimalistické postupy znamenaly převrat v britské viktoriánské scénografii. Roztříštil tehdejší struktury okázalých realistických scén s malovanými kulisami a vnesl do divadelního světa abstraktní pojetí. Začal na scéně používat nové technologie za pomoci užití elektřiny. Širší veřejnosti se dostal do povědomí i díky soužití se svou múzou, zásadní představitelkou moderního tance Isadorou Duncan.

Craigův vliv na divadlo přetrvává dodnes. Například uznávaný režisér Peter Brook o Craigovi prohlásil: „On byl původcem všeho (…) skutečný vliv, který v sobě všichni nosíme, ať už o tom víme nebo ne, pochází od Gordona Craiga.“ V roce 2007 vydal Divadelní ústav překlad jeho statí s hlavními dramatickými principy pod názvem O divadelním umění.

Proč byla právě tato výstava zařazena do projektu Intersekce Pražského Quadriennale, objasňuje jeho umělecká ředitelka Sodja Lotker: „Edward Gordon Craig se zasloužil o jistou emancipaci scénografie. Ta přestává být pouhou dekorací ilustrující dějiště hry, ale představuje aktivní a rovněž variabilní prostředí pro scénickou akci, což je i jedna ze základních myšlenek projektu Intersekce Pražského Quadriennale.“

Výstava Světlo a prostor bude v pražské Galerii Jaroslava Fragnera rozdělena na dvě části. Tou první je interaktivní jeviště, kde si návštěvníci mohou osvojit Craigovo propojení formy a světla. Autentická zvuková nahrávka zinscenovaná speciálně pro tento výstavní projekt poodhalí více z Craigova života. Promlouvá na ní scénograf sám a také herec, který se stylizuje do jeho role. Zajímavostí jsou mimo jiné Craigovy komentáře, jež se vztahují právě k dílům vystaveným v rámci této expozice.

Výstava také přibližuje osobnosti, jež figurovaly v jeho profesním i osobním životě včetně jeho matky, slavné herečky Ellen Terry, Craigova otce, designéra a architekta Edwarda Williama Godwina nebo zmíněné Isadory Duncan či režiséra Konstantina Sergejeviče Stanislavského.

V druhé části výstavy budou k vidění artefakty Craigovy výtvarné tvorby. Návštěvníci mohou obdivovat ukázky dřevorytin, dřevořezeb, akvarely i malby pocházející ze sbírek londýnského Victoria and Albert Museum. Nedílnou součástí výstavy budou také fotografie dokumentující životní příběh tohoto uznávaného umělce a odhalující barvité souvislosti jeho praktické tvorby i teoretického díla.

V rámci doprovodného programu se uskuteční také dvě komentované prohlídky. První prohlídka v českém jazyce proběhne 11. června pod vedením teoretičky dějin divadla Barbory Příhodové a následnou v anglickém jazyce povede 21. června kurátorka výstavy Kate Bailey.

Další informace na www.intersection.cz nebo www.gjf.cz, www.pq.cz

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři