Studio SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI navrhlo novou administrativní budovu DOCK IN FOUR na rozhraní Karlína a Libně Foto: Crestyl
Architektura / administrativní stavby

Na místě bývalého přístavu na rozhraní Karlína a Libně navrhlo studio Schindler Seko administrativní budovu DOCK IN FOUR

Kancelářskou budovu DOCK IN FOUR formuje vlnitá černobílá fasáda, pásová okna a zelená střecha, která se nápaditě snižuje směrem k řece. Objekt při břehu Vltavy disponuje nejvyšším standardem vybavení, poskytuje klidné a zdravé pracovní prostředí a otevírá se působivým výhledům.

EARCH.CZ , 23. 11. 2022 / Advertorial

DOCK IN FOUR je moderní administrativní komplex ležící na místě bývalého přístavu v pražské Libni. Tři šestipatrové budovy nabízí nadstandardní kanceláře s výhledy na Vltavu, napojením na cyklostezku, MHD a Thomayerovy sady. Komerční prostor mimo jiné obsahuje prostory k relaxaci, restauraci a obchody přístupné z parteru.

Osobitá stavba je součástí čtvrti DOCK, kterou developerská skupina CRESTYL buduje kolem dvou slepých ramen Vltavy. V současné době jsou již dokončeny tři rezidenční a čtyři kancelářské objekty. Rezidenční část vznikla podle konceptu architektů ze studií Ian Bryan Architects a QARTA Architektura, všechny čtyři kancelářské budovy zase navrhla kancelář SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI.

Komplex DOCK IN FOUR již zaznamenal několik úspěchů, dostal se na první příčku soutěže HOF Awards 2021 v kategorii Best of the Best Architectural Development a pyšní se také certifikací udržitelných budov LEED. Uvnitř stavby se nacházejí například dobíjecí stanice pro elektromobily a elektrická kola, úsporné osvětlení, ale i dešťové senzory, které umožňují šetřit vodou pro zavlažovaní zeleně.

Administrativní komplex tří vzájemně propojených budov má společnou třípodlažní podnož určenou pro garáže a technické vybavení. „Podzemní garáže budou sloužit pouze pro zaměstnance pracující v objektu a jejich návštěvy. Nebudou mít tedy charakter veřejného parkingu,“ dodávají autoři návrhu. Vertikální komunikace je vždy tvořena sestavou osobních výtahů a schodištěm. V přízemí se nachází restaurace, kavárna a obchody, vzniká tak aktivní parter, který komunikuje s ulicí. Další nadzemní podlaží nabízejí asi dvacet tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch kanceláří s možností využití systému balkonů a teras s výhledy na klidovou zónu kolem dvou slepých ramen Vltavy.

Foto: Nájemci mohou využívat mnoho benefitů. Jedním z nich jsou pobytové terasy s výhledem na klidnou zónu Vltavy

Díky fasádě složené z průběžných horizontálních pásů v černobílé kombinaci působí soubor sjednoceně. Stavba zaujme také svou zelenou střechou, která se směrem k Vltavě snižuje, a vytváří tak soukromé terasy dostupné nájemníkům. Spodní vykonzolované části přímo nad parterem kryjí zavěšené podhledy ze žlutého plechu, které do realizace vnáší živou barvu.

Při navrhování objektu tohoto typu je velmi důležité vhodně promyslet modulace prostor. Kvalitní rozvržení v tomto případě umožňuje objekt horizontálně i vertikálně členit na samostatně pronajímatelné celky. Vnitřní členění tvoří sádrokartonové příčky Rigips. Při realizaci byly použity vysokopevnostní sádrokartonové desky Habito® H, které vynikají svými zvukově izolačními vlastnostmi, vysokou pevností i únosností nebo odolností proti vzdušné vlhkosti. „Dalo by se říct, že překonávají cihlu téměř ve všech ohledech. Kompletní zeď včetně výmalby s deskami Habito® H jsou montéři schopni instalovat za pouhých 21 hodin,“ popisuje výhody těchto desek Robert Hošek, technický garant ze společnosti Rigips, která je jedničkou v oblasti suché výstavby.

Foto: Sádrokratonové příčky a akustické podhledy dodala společnost Rigips, která je jedničkou ve svém oboru

Dokonalou prostorovou akustiku zajišťují akustické perforované podhledy Rigitone. Maximální standard vzduchové neprůzvučnosti zajišťují kromě desek Habito® H i Modré akustické desky s technologií Activ´ Air®, které vedle izolace zvuku zvládnou také rozkládat emise formaldehydu. Uživatelé kanceláří tedy mají jak potřebný klid na práci, tak čisté a zdravé prostředí.

SPONZOR

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři