Události / architektonické soutěže

Vyhlášení Grand Prix architektů 2011 již za týden

18. ročník Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu je nejprestižnější soutěžní přehlídka architektonických prací dokončených v uplynulém roce na území České republiky. Přihlášenými autory mohou být i zahraniční architekti. Již za týden se dozvíme, kdo získá sošku Grand Prix!

EARCH.CZ , 2. 5. 2011

Výsledky soutěže budou oficiálně zveřejněny dne 10. května 2011 na slavnostním vyhlášení a udělení cen ve Veletržním paláci v Praze. Výstava přihlášených děl se bude konat tamtéž od: 11.5.2011, dále pak putuje po českých městech a následně do zahraničí.

událost

Název slavnostní vyhlášení Grand Prix architektů 2011

Kdy

  1. května 2011

Kde Veletržní palác, Dukelských hrdinů 530/47, 170 00 Praha

DO LETOŠNÍHO ROČNÍKU SOUTĚŽE BYLO PŘIHLÁŠENO CELKEM 84 PROJEKTŮ V SEDMI KATEGORIÍCH:

Novostavba - 27 realizací Rekonstrukce - 12 realizací Rodinný dům - 14 realizací Urbanismus - 5 realizace Krajinářská architektura a zahradní tvorba - 3 realizace Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo v architektuře - 13 realizací Interiér - 10 realizací

ODBORNÁ POROTA PRACOVALA VE SLOŽENÍ:

Thomas E. Bitnar, USA – předseda poroty Juri Troy, Rakousko Zhank Ke, Čína Zbysczek Mackow, Polsko Juraj Hermann, Slovensko

Porota udělila Cenu GPA 2011 a celkem 11 cen a 6 čestných uznání v jednotlivých kategoriích.

Díla českých architektů realizovaná mimo území České republiky se mohou přehlídky zúčastnit mimo soutěž. Do přehlídky mohou být přihlášeny práce realizované v posledním roce.

Přehlídka Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu má několik kategorií – Novostavbu, Rekonstrukci, Rodinný dům, Interiér, Krajinářskou a zahradní tvorbu, Urbanismus, Architektonický design-drobná architektura-výtvarné dílo v architektuře. Mimo kategorie je udělována cena za architekturu v oblasti bydlení. Práce posuzuje nezávislá odborná mezinárodní porota. Porota pracuje každý rok v jiném složení, ale vždy v ní zasedají čtyři zahraniční architekti, z nichž jeden je ze Slovenské republiky a český kritik, teoretik nebo historik architektury nebo výtvarný umělec.

V jednotlivých kategoriích se udělují ceny a čestná uznání, hlavní cenou je Grand Prix, kterou získává vítězná práce celé přehlídky. Stavebník, díky němuž mohlo vzniknout mimořádné architektonické dílo, může být odměněn cenou pro investora. Při slavnostním vyhlašování vítězů se předává také cena českému architektovi za významné celoživotní dílo. Laureáta navrhuje Rada Obce architektů. Ceny jsou čestné.

Všechny práce jsou vždy představeny na veřejné výstavě v Praze. Výstava poté jako putovní navštíví řadu českých a moravských měst a bývá prezentována i v zahraničí. Posláním soutěžní přehlídky Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu je prezentace současné kvalitní architektury, vznikající v České republice, široké veřejnosti.

Prestižní soutěžní přehlídku soudobé české architektury Grand Prix architektů – Národní cenu za architekturu vypisuje Obec architektů pod záštitou primátora hl. m. Prahy, Ministerstva kultury, Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva průmyslu a obchodu, Senátu Parlamentu České republiky a Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury Spolupořadatelem je Národní galerie v Praze.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři