Události /

Zahájení prvního ročníku Bienále experimentální architektury

Již tento pátek 26/4 proběhne vernisáž, jenž zahájí první ročník Bienále experimentální architektury, který se bude konat až do 26/5 v Galerii Jaroslava Fragnera. Jeho součástí bude také sympozium, na němž se představí jak studenti vystavujících akademických ateliérů, tak jejich vedoucí architekti.

Galerie Jaroslava Fragnera , 23. 4. 2013

Představeno zde bude 75 modelů a animace z deseti akademických ateliérů věnujících se experimentální architektuře:

- Vídeň (Zaha Hadid, Greg Lynn, Hani Rashid, Reiner Zettl, Hernan Diaz Alonso)

- Innsbruck (Patrik Schumacher, Marjan Colletti)

- Praha (Imrich Vaško, Martin Gsandtner, Miloš Florián)

- Bratislava (Peter Stec)

Pořadateli bienále jsou Galerie Jaroslava Fragnera a Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, kurátory jsou architekti Imrich Vaško a Martin Gsandtner. Záštitu nad projektem laskavě převzal ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Praha bývala v minulosti jedním z významných center avantgardy, průsečíkem architektonických hnutí, směrů a tendencí. Během minulého století proběhlo mnoho změn, od pádu monarchie až po národní diverzifikaci a rozrůznění kulturních ostrovů, a stranou nezůstala ani středoevropská architektura. Kulturní propojení Berlína, Prahy a Vídně zesláblo. Vznikla nová Praha vymezující se vůči okolním trendům a nová Vídeň posilující svou globální propojenost. Zatímco rakouská architektura se stala nejen exportérem nových utopií, ale též transatlantickým importérem nových tendencí, česká postupně rezignovala na internacionální ambice a zmrazila své akademické prostředí. Slovenská tvorba mezi těmito dvěma sousedícími světy osciluje. Iniciativa prvního Bienále experimentální architektury v Praze si klade za cíl oživení zájmu o architektonické uvažování překračující uzavřené hranice lokálních hodnoticích kritérií. Představuje ateliéry, jež vznikly v posledních dekádách transformací modernistických škol analogové architektury na akademické prostředí zaobírající se experimentálními a asociativními metodami digitálního navrhování „computer aided design” za pomoci kombinovaných a nových technologií výroby.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři