Události /

Země a regiony I 6. díl Pražského Quadriennale 2011

Sekce zemí a regionů je již tradičně hlavní sekcí Pražského Quadriennale. Představuje práce ze všech scénografických oborů v jednotlivých zemí a regionů z posledních šesti let.

Tereza Svobodová , 7. 6. 2011

Expozice mají odrážet silnou kurátorskou koncepci. Jejich kurátoři by měli definovat téma a koncepci expozice tak, aby představili zásadní aspekty divadla a scénografie v jednotlivých zemích v posledních letech (např. žánr, autora, trend, problém, otázku, řemeslo atd.).

Na programu Sekce zemí a regionů je celá řada představení a performancí (například Nový Zéland plánuje devítimetrové „provaziště“, jež se bude měnit každou hodinu zásahy zúčastněných umělců a designérů), přednášek (Finsko svou prezentaci pojalo jako kontinuální minifestival praktických ukázek i přednášek dokazujících interdisciplinárnost performance) anebo nápaditých instalací – namátkou Kanada udiví návštěvníky elektronickým divadélkem s 24 plošinami, 60 motory a robotizovanými předměty, které sestavil vědecký tým. Vizuálně neméně atraktivním slibuje být příspěvek Srbska, které v rámci přiblížení „živých“ principů aktuální umělecké tvorby a divadelní produkce využije holografické systémy a audiovizuální technologie.

 Ekonomicko-antropologickou rozmanitost současného, často politicky angažovaného umění na severoamerickém kontinentu vylíčí expozice USA. Američtí kurátoři kladou jeho důraz na divadelní projekty a performance, jež programově reflektují nejaktuálnější témata – veřejný dluh, ekologické a přírodní katastrofy nebo náboženský fanatismus. K tématu prostoru ve všech jeho podobách a interpretacích se bude vázat prezentace Polska. Na symbolickou bílou krychli, představující rámec vnímání uměleckého díla, budou moci návštěvníci (o něž jde v polském konceptu především) libovolně reagovat – a jejich komentář třeba i v podobě poškození zdi bude podle autorů nejpříhodnějším způsobem prezentace tohoto uměleckého díla. Českou republiku bude zastupovat projekt divadelní dramaturgyně Marty Ljubkové a scénografky Andrey Králové, na kterém se podílí umělci jako Daniela Klimešová, Jan Štěpánek, Jana Preková, Tomáš Bambušek či Michal Pěchouček.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři