Ateliér NOT BAD posadil pokorný rodinný dům v Třebíči na střechu betonové garáže

Pondělí, 13. Květen 2019 - 8:10
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekti Benedikt Markel a Dominik Saitl se při řešení rodinného domu v Třebíči museli v první řadě vypořádat s výškovým rozdílem přiléhajících komunikací. Navrhli proto betonovou garáž se zelenou střechou, která slouží jako platforma pro samotný dům i zahradu. Objekt je součástí nové zástavby rodinných domů a podléhal určitým regulacím, co se týče tvaru, velikosti i umístění na pozemku. To vyústilo v jednoduchý a střídmý tvar domu se sedlovou střechou, který v sobě ukrývá vzdušný otevřený prostor. Zařízení a uzpůsobení interiéru pak architekti navrhli přímo na míru uživatelky domu, kterou je vitální babička jednoho z autorů.

Dům pro babičku, NOT BAD © Benedikt Markel
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Dominik Saitl, Benedikt Markel
Ateliér NOT BAD
Spolupracovníci Vilém Kocáb, Martina Požárová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Třebíč
Datum projektu 2015
Datum realizace 2019
Užitná plocha 121.00m2
Zastavěná plocha 97.00m2
Plocha pozemku 510.00m2

Jakým soudobým vstupem je možné přispět do stabilizované obytné lokality z pozdních 90. let tvořené archetypální a měřítkově homogenní zástavbou tvořenou domy se sedlovými střechami a vikýři? Pokorným. Protože byly tvar, objem a orientace předem dány, zbývající ztvárnění vnější formy už je jen ryzím projevem vnitřního uspořádání a snahy o nízkou energetickou náročnost. Velkorysé členění na veliké plochy hladkých omítek a zasklení ve smrkových rámech, výhledů a průhledů je příjemným zklidněním v pestrém kontextu.

Servisní jádro domu osvobozuje fasádu a uvolňuje dispoziční řešení. Spojitý interiér plyne mezi místnostmi a patry. Průhledy napříč v obou směrech uvolňují napětí mezi vnitřkem a vnějškem.    

Hrubé betonové tvárnice a strop z pohledového betonu vynesený robustním ocelovým průvlakem s táhly jsou výsledkem racionálních úvah o úspoře finančních i výrazových prostředků. Hebké povrchy podlah a nábytku z březové překližky korunované obloukem v hřebeni střechy jsou naopak pečlivě zvolenou estetickou vrstvou, která z domu dělá domov. Oba kontrastující přístupy mají společného jmenovatele v precizně zpracovaných detailech, které nestárnou a výrazové úspornosti, která nechává volný prostor pro hlavní smysl existence domu – život v něm. Dům vznikl pro babičku, její specifický životní styl a nároky. Otázky které v procesu navrhování bylo třeba správně zodpovědět vyústily v řešení, které stejně jako svěží babiččina duše nezestárne.   

Garáž se zelenou střechou je nekompromisním vymezením vůči výškovému rozdílu obou přiléhajících komunikací.