Do středočeských Hořovic navrhl architekt Petr Tuček mateřskou školu ve tvaru hvězdy

Čtvrtek, 2. Květen 2019 - 0:12
| Napsal:

V klidném parku nemocničního areálu sedmitisícového města Hořovice vznikla minulý rok mateřská škola netradičního tvaru. Architekt Petr Tuček ji totiž navrhl na půdorysu nepravidelné hvězdy vepsané do kruhu. Důvodem byla především snaha vytvořit kompaktní prostor otevírající se do zahrady.  

Mateřská škola Hvězda v Hořovicích, Petr Tuček. Zdroj: Petr Tuček
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petr Tuček
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Hořovice
Ulice, číslo K Nemocnici, 1106/14
Datum projektu 2015
Datum realizace 2018
Zastavěná plocha 515.00m2

Krychle, kruhový zářez do jejího středu, hravá améba a nakonec nepravidelná pěticípá hvězda vepsaná do kruhu. I tak by se dal v bodech shrnout vývoj tvaru mateřské školy Hvězda, kterou do středočeského města Hořovice navrhl před čtyřmi lety architekt Petr Tuček. Školka se nachází nedaleko hořovického zámku, v jižním cípu areálu místní nemocnice, obklopená parkovou zelení. Ideovou inspirací se Tučkovi staly centrální stavby, jako například Letohrádek Hvězda na pražské Bílé Hoře, který funguje na principu soustředných kružnic, po nichž lze objekt obejít jak vnitřními prostory, tak vně po jeho obvodu.  

Na rozdíl od zmíněného letohrádku, jehož půdorys má spíše symbolický význam, vychází tvar mateřské školy z praktických požadavků. Cílem architekta bylo navrhnout interiér maximálně otevřený do exteriéru. Na přání investora však bylo nutné navrhnout oddělenou hernu, lůžkový prostor i jídelnu. Průnikem obou vizí tak vznikl půdorys nepravidelné hvězdy, kde je každému ramenu určena konkrétní funkce. Všechny prostory určené pobytu dětí jsou průchozí, čímž celek získává na vzdušnosti i prostornosti. Ke kvalitě vnitřního prostředí přispívá také velkorysé prosklení stavby v podobě velkoformátových oken a středového světlíku – díky tomu proudí do interiéru dostatek slunečního světla. 

Nezastavěné části hmoty pod střechou slouží jako závětří vstupu do objektu či jako kryté venkovní terasy, kde si děti mohou hrát i za nepříznivého počasí. Zastřešené terasy však představují potenciální rezervu pro možné rozšíření stavby, a tak jim hrozí dodatečné zasklení pro rozšíření vnitřních kapacit školky, což by ovšem znamenalo výrazné narušení původního prostorového konceptu hvězdy. 

Po materiálové stránce se školka skládá z klasické zděné konstrukce s železobetonovým kruhovým zastřešením. Bíle omítané stěny střídá prostorné prosklení umožňující výhled do okolního parku. Poměrně netradiční materiál se však objevuje v interiéru, přesně na okenním otvoru ze vstupní haly do herny. K jeho použití vedly rodičovského zkušenosti samotného autora návrhu. Daným materiál představuje speciální folie, která ovšem propouští světlo pouze jedním směrem. Díky tomu má tak rodič přehled o svém dítěti i při odchodu, zatímco z druhé strany folie funguje jako zrcadlo.