I fast food může mít nevtíravý a příjemný interiér

Středa, 26. Duben 2017 - 0:30
| Napsal: | Zdroj: EARCH.cz
Stále častěji se lze setkat s tím, že i provozovatelé restaurací a barů vnímají důležitost interiérů ve svých podnicích a k jejich koncipování zvou architekty. Ostatně, atmosféra navozená prostorem je polovinou dojmu z návštěvy (a každý si určitě dokážeme vzpomenout na interiéry, které nám k chuti vážně nepřidaly). Ateliér SOA pojal fast food na pražském Andělu jako čistý, prostý a efektivní prostor, který je zároveň příjemný a nevtíravý. Nestrhává na sebe zbytečně pozornost, a přitom nenápadnými náznaky dotváří celkovou atmosféru podniku zaměřeného na rychlé občerstvení.
SOA architekti, fast food na Andělu, foto © Ryan Sweeney
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Štefan Šulek, Ondřej Píhrt, Ondřej Laciga
Ateliér SOA architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum realizace 2017
Poznámka

foto © Ryan Sweeney

Restaurace Regal Burger se nachází na Andělu, ve starší zástavbě hned naproti nové skleněné čtvrti, která zde od 90. let vyrostla. Proměněný kontext a funkce města nutí své okolí, aby také nově hledalo vlastní obsah i pojetí. Do této situace potom vstupuje provozovna Regal Burger: trendový podnik, obsahem navazující na protilehlé moderní budovy, který se zároveň vyrovnává s umístěním ve starší budově a naproti rušné ulici.

Restaurace vznikla rekonstrukcí staršího klenutého interiéru. Prostor určený hostům, kombinující místa k sezení i k stání u barových pultů, se nachází v prosvětlené, prostorné části podniku, funkční jednotky kuchyně a výdejního pultu jsou naopak vetknuté do prostoru mezi klenbami. Interiér je osvětlen velkými vitrínami a bočními automatickými posuvnými dveřmi, takže působí vzdušným, světlým a prostorným dojmem.

Ten je dále umocněn i tím, že nábytku je zde jen nezbytné množství pro zajištění chodu provozovny – židle, stoly, pult pro odkládání táců. Jednotlivé stoly nebo místa k sezení oddělují boxy vymezené opěradly lavic a naznačené subtilní černou jacklovou konstrukcí, která prostor opticky rozděluje, aniž by ho blokovala. Její užití v prostorech baru a kuchyně navíc evokuje pouliční stánky, což je u podniku specializovaného na hamburgery více než příhodné.

Podnik si jinak ve všech ohledech zachovává stylovou čistotu. Odstraněné nové vrstvy omítky spolu s cementovou stěrkou vytvářejí protiklad k boxům, přírodní dřevěný nábytek s měkkým polstrováním dodává prostoru jemnost. Prostor neodvádí pozornost od smyslu návštěvy – dobře se najíst.