Interiér velkorysého loftu od CMC architects odráží industriální charakter bývalého pivovaru v Holešovicích

Pondělí, 25. Listopad 2019 - 16:22
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Před deseti lety dokončili architekti z kanceláře CMC architects David R. Chisholm a Vít Máslo rozsáhlou konverzi budovy Prvního Měšťanského Pivovaru v pražských Holešovicích. V objektu vzniklo celkem čtyřicet loftů - jeden z těch, které se nacházejí v původních pivovarských skladech, nyní stejní autoři navrhli na míru novému majiteli. Interiér loftu o výšce šesti metrů zcela jasně odkazuje k industriálnímu dědictví místa. Luxusně pojatý byt tak v tomto směru definuje odhalená cihlová zeď, mnoho prvků z černé oceli nebo třeba betonová podlaha.

Loft with love, Vít Máslo a David Chisholm / CMC architects © BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Vít Máslo, David Chisholm
Ateliér CMC ARCHITECTS
Spolupracovníci Evžen Dub, Gabriela Sekyrová, Nela Niederle
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 7 - Holešovice
Ulice, číslo Jankovcova 1037/49
Datum projektu 2018
Datum realizace 2019
Užitná plocha 120.00m2

Původní pivovarská budova Prvního Měšťanského Pivovaru v pražských Holešovicích. Místo, kde se kvasilo pivo a skladovaly pivovarské sudy, dalo svou původní dispozicí podnět k originálnímu pojetí designu otevřeného a zároveň introspektivního prostoru pro kreativní a moderní způsob bydlení v industriálním duchu. Rekonstruovaný objekt zahrnuje celkem čtyřicet loftových jednotek, z nichž polovina jsou skutečné průmyslové lofty v původních skladových kójích, šest bytů vzniklo rekonstrukcí přední části budovy a čtrnáct bytů je umístěno v nové nástavbě směrem do prostoru náměstí.  


Loft with love, Vít Máslo a David Chisholm / CMC architects © BoysPlayNice

Rekonstrukce areálu proběhla v roce 2008. Po deseti letech jsme se na stejné místo vrátili znovu, s realizací interiéru jednoho z loftů v původních pivovarských skladech. Skvělý klient, skvělá práce. Industriální charakter podtrhuje cihlová zeď bez omítky, ocelové schodiště, ocelová knihovna, betonová podlaha, černý strop. 

Snahou bylo zachovat původní industriální charakter stavby a vytvořit prostor pro moderní bydlení s vysokým komfortem. Použité materiály ponecháváme ve svém surovém stavu a s přiznanou strukturou. Betonová podlaha nemá dilatace a je ponechána přirozenému popraskání. Elektrické rozvody vedou po povrchu cihlové zdi s černými koncovými prvky. Obytný prostor má výšku 6 metrů a je vybaven technikou na promítání. Loft má dvě koupelny pro dvě ložnice. Vstup je přes atrium umožňující venkovní posezení. Rovněž u obývacího pokoje je venkovní terasa.


Loft with love, Vít Máslo a David Chisholm / CMC architects © BoysPlayNice


Loft with love, Vít Máslo a David Chisholm / CMC architects © BoysPlayNice