Jemně výstřední minimalismus

Pátek, 29. Červenec 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Pod tíhou známého citátu Ludwiga Miese van der Rohy by mnoho architektů podlehlo jakési výrazové askezi, ne tak plusminusarchitekti. V interiéru bratislavského studia Framehouse na jedné straně najdeme „čisté“ materiály jako beton, dřevo a kov, na druhé však neformální prvky v podobě roxorové kreace nebo originální prosklené příčky.

plusminusarchitects, Framehouse – foto © Maroš Fečík
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Maroš Fečík, Filip Kandravý
Ateliér plusminusarchitects
Světadíl Evropa
Země Slovensko
Město Bratislava - Ružinov
Ulice, číslo Miletičova 99/5
PSČ 821 02
Datum projektu 2015
Datum realizace 2016
Užitná plocha 145.00m2
Poznámka

Foto © Maroš Fečík

Interiér postprodukčného štúdia FRAMEHOUSE sa nachádza v zrekonštruovanom polyfunkčnom objekte na Miletičovej ulici v Bratislave. Štúdio zaberá plochu necelých sto päťdesiatich metrov štvorcových, rozdelenú do dvoch podlaží a pohráva sa s materialitou, minimalizmom a tvaroslovím. Heslo „v jednoduchosti je krása“ sa architekti snažia naštrbiť občasnými priestorovými prvkami. Heslom je drevo, betón a trošku kovu.

Do štúdia sa vstupuje cez recepciu, nachádzajúcu sa v parteri objektu situovanom do pešieho korza. Recepcii dominuje zalomený betónový pult, pripomínajúci kameň vyrastajúci z betónovej podlahy. Hranatosť pultu je doplnená o amorfnú vlnitosť prírodnej kresby obkladu stien z veľkoformátových olejovanýách preglejkových platní o rozmeroch 2000 × 1250 mm.

Tento preglejkový obklad sa tiahne celým priestorom recepcie, cez schodisko, až po priestory na 2. nadzemnom podlaží a vytvára tak dojem celistvosti a kontinuity v priestore rozdelenom podlažiami.

V schodiskovom zrkadle sa nachádza levitujúca priestorová sieťovina z roxorových tyčí, ktorá okrem svojej primárnej funkcie zábradlia slúži aj ako knižnica a nosič interiérovej zelene.

Hneď oproti schodisku sa otvára open space priestor pre šéfa štúdia. Vedľa neho sa nachádzajú najdôležitejšie priestory štúdia, ktorými sú pracoviská online a 3D. Online pracovisko je koncipované ako prezentačný priestor pre klientov s dominantným zalomeným betónovým strihačským pultom a pódiom s „kino” sedením na prezentáciu prác. Toto pracovisko je uzavreté atypovou preskleno/preglejkovou stenou, ktorá ho oddeľuje od doplnkových priestorov štúdia.

Jedným z takýchto doplnkových preistorov je aj meeting/coffee bar s celopreglejkovou multifunkčnou barovou stenou. Za týmto priestorom oddychu a dobrej kávy sa nachádzajú toalety, pracovisko 3D a technologická miestnosť s rackmi.