Ledový interiér hotelu Clarion

Středa, 15. Únor 2012 - 1:30
| Napsal:

V našem výběru nejzajímavějších studentských projektů Katedry architektury pražské Fakulty stavební z loňského roku, které získaly ocenění Žlutá karta, se v dnešní ukázce dostáváme ke kategorii interiérů.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Radka Koutová
Ateliér Katedra architektury FSv ČVUT v Praze
Škola FSv ČVUT v Praze
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha
Datum projektu 2012

Zadání

Úkolem zadání byl návrh rekonstruovaných vstupních prostor hotelu Clarion na Tylově náměstí v Praze 2. V přízemních prostorech hotelu spadájícího do kategorie čtyřhvězdičkových hotelů bylo třeba navrhnout vstupní halu s recepcí a back officem, lobby bar (kavárnu), restauraci se salonkem, hygienické zázemí a finální část přípravy jídel.

Popis návrhu

Návrh interiéru vychází z motivu ledu či ledové kry, která se "nabourala" do čistých tvarů základní konstrukce hotelového prostoru. Struktura, která se prolíná celým interiérem je složena z jednotlivých trojúhelníků, které jsou k sobě vzájemně natáčeny a vytváří tak efekt odlomeného ledu. "led" se táhne převážně po stěnách nebo místy přechází nad bary nebo do recepčního pultu. Tato poněkud roztříštěná struktura bude doplněna pouze jednoduchými prvky. Většina povrchů bude v bílé nebo světlé barvě a jako kontrast je využívána barva černá, použitá na stolcích, osvětlení a barech.

Dispoziční rešení

Od hlavního vchodu vede dlouhá chodba lemovaná sloupy. Tato komunikace dělí prostor na dvě části. V přední části je takto na levé straně vytvořena vstupní hala s recepcí a v pravé části se nachází lobby bar. Dále chodbou se prochází kolem výtahů a schodiště do restaurační části. Přímo proti vstupu do restaurace je umístěna "ledová" plastika, která usměrňuje provoz buď vlevo do jídelní části nebo vpravo k baru a dále do salonku. Plastika tvoří také oddelovací prvek, který chrání návštěvníky před přímými pohledy přicházejících. Hygienické zázemí je navrženo v pravé části mezi lobby barem a restaurací a je přístupné z obou těchto prostorů. Zázemí restaurace, kterým je v tomto poschodí pouze konečná příprava pokrmů a ofis se nachází v levé části mezi restaurací a vstupní halou.

Osvětlení

Pro osvětlení interiéru je použito několik druhů svítidel. Ve všech prostorech se opakují zavěšené lampy „Shealth“ Aarevalo. Jako doplňkové osvětlení je použito nástěnné svítidlo „Topix“ od Delta Light. Těmito nástěnnými svítidly jsou v některých místech na stěnách vytvořeny zajímavé světelné obrazce. Recepce je nasvícena bodovými světly. Nad recepčním pultem, stejně jako nad oběma bary je zavěšeno „nitkové“ světlo, které je spíše dekorační. Dalším dekoračním osvětlením jsou diodové pásky na stěnách ve vstupní hale a v chodbě, osvětlení recepce je navíc doplněno svítivým soklem pod recepčním pultem. Vstupní chodba je kromě dekoračního osvětlení nasvícena liniovými světly umístěnými u stopu, které nasvěcují zachované klenby. V protoru restaurace, kde není zajištěn přístup denního osvětlení plní hlavní osvětlovací funkci led diodové proužky umístěné v drážce v podhledu. Jednotlivé drážky jsou přes sebe vzájemně kříženy a vytváří tak zajímavý efekt. Díky použití při použití rgb diod je možné měnit světelnou atmosféru prostoru. Jako osvětlení stolů jsou použity zavěšené lampy „Shealth“ Aarevalo a na stěnách za lavicemi jsou pomocí nástěných svítidel vytvořeny světelné obrazce.

Materiály

Struktura ledu bude vytvořena pomocí překližky, kdy jednotlivé trojúhelníky jsou slepeny a budou podpírány pomocnou nosnou konstrukcí. Pro výsledný saténový vzhled s odlesky bude použita speciální omítka ottocento šedomodré barvy, se sametovým vzhledem od firmy Oikos. Jako konečná povrchová úprava bude použit transparentní lak, který vytvoří výsledný odlesk. Ve vstupní chodbě a v protoru před recepcí je na podlahu použita litá epoxidová podlaha s efektem zamrzlé vodní plochy. V ostatních prostorech bude položen světlý koberec. Barové pulty jsou navrženy ze skla Matelac černé barvy doplněné deskou z Corianu v barvě bílé. Černé matované sklo je použito i na stěny za barem a recepčním pultem.

Prostorová akustika

Řešení prostorové akustiky je ve všech provozech podobné. V hotelové hale, kde nejsou tak vysoké nároky na prostorovou akustiku je k tlumení hluku využit koberec na podlaze a k hlukové pohodě přispívá i rozmístěný nábytek. Protoru lobby, kde už jsou nároky o něco vyšší je opět na zemi položen koberec, na stropě je sádrokartonový podhled a jako významný tlumící prvek působí rozlámané struktury ledů z překližky. Nábytek zde má opět doplňující funkci. Ledová struktura, která se prolíná celým prostorem, je nejvýznamnější z hlediska zvukové pohody v restaurační části, kde je takto obložena celá zadní stěna a působí tak jako akustický obklad. Na podlaze je opět použit koberec a dělení protoru barem, sloupy a nábytkem opět přispívá k tlumení hluku v části s nejvyššími nároky.

název Hotel Clarion
autor Radka Koutová
ročník 1. ročník magisterského studia
vedoucí

Ing. arch. Vladimír Gleich, Ing. Vít Domkář

ateliér INT2