Místo koňské stáje rodinné bydlení. Dům u jezera ve venkovském stylu

Pátek, 16. Březen 2018 - 0:15
| Napsal:

Rekonstrukce bývalé stáje na východě Rakouska na rodinný dům ukazuje respekt k původní panonské architektuře a harmonické pojetí celistvého prosvětleného interiéru. Architekt zdůraznil estetiku venkovského prostředí návrhem fasády v původním stylu. Pro vnitřní prostor je charakteristická otevřenost bez zbytečných příček, kterou akcentuje dostatečný přísun denního světla z dvoupodlažních pásových a střešních oken.

BI:ST - dům u jezera, Stefan Ehrenberger © Patricia Weisskirchner
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Stefan Ehrenberger
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Weiden am See
Datum projektu 2009
Užitná plocha 110.00m2

Mladá rodina se rozhodla pro rekonstrukci stáje na bývalém hospodářském pozemku. Původně se jednalo o uskupení několika budov, ty však byly ke konci 60. let zbourány. Nyní se podařilo prostřednictvím příjemně prosvětlené realizace vdechnout stáji nový život. Rekonstrukce se ujal rakouský architekt Stefan Ehrenberger.

Dům v rakouské spolkové zemi Burgenland spadá do tzv. panonského venkovského stylu. Pojem „panonský“ se odvozuje od Panonie, historické provincie římské říše, jejíž severovýchodní hranici tvořila řeka Dunaj. Z dnešního geografického pohledu by Panonie zasahovala do území západního Maďarska, Burgenlandu a Vídeňské pánve, Srbska, Slovinska a Chorvatska. Římané nově kolonizovanou krajinu zkultivovali vysušováním bažin, regulováním řek a kácením lesů. Díky tomu se zde začalo dařit úrodě a oblast se postupně proměnila na prosperující krajinu. Ruku v ruce s obrodou území postupoval vývoj panonského stylu spadající do tradiční lidové architektury.

 ST dům u jezera

Podobně jako panonský styl je pro zdejší region typická podélná dispozice pozemku, na kterém je dům situovaný. Budova stojí kousek od uzavřené zástavby směrem do ulice a dělí tak pozemek na dvě části. Vzhledem ke stavu objektu a jeho stáří bylo nutné, aby prošel komplexní přestavbou. K asanaci došlo v roce 2009, kdy vzniklo horní podlaží namísto původní střechy. Kromě toho bylo třeba provést další technické úpravy a odstranit pozůstatky mnoha předešlých konstrukčních zásahů.

Vzorem pro nová špaletová okna v přízemí, která nahradila stávající čtvercová okna, byla charakteristická průčelí panonských obytných domů. Další odkaz k zachování minulosti představovala přestavba domu do jeho původního tvaru. Stejně tak architekt ponechal kamenné zdivo v přízemí.

ST dům u jezera

Světlý interiér vyniká čistotou a otevřeným přízemím, kde se propojuje kuchyň a jídelna s přímým vstupem na západní terasu skrz obývací pokoj s krbem. Z jídelní zóny je možné vystoupat nahoru po dřevěném schodišti do prostorné galerie. Obě patra také propojuje dvoupodlažní pás oken, díky nimž je hezky vidět do zahrady. Dvouúrovňový pás oken rovněž doplňují nově osazená střešní okna VELUX. Prostor neoddělují žádné zbytečně rušivé příčky, proto se denní světlo rovnoměrně rozlévá do celého interiéru. Světlo procházející střešními okny navíc přímo dopadá na některé důležité zóny, jako jsou vstup na schodiště či galerie. V horním podlaží se dále nachází východně orientovaná ložnice a koupelna.

Nové řešení interiéru je příkladem důmyslné práce s dispozicí historické stavby. Architekt při návrhu nadčasového bydlení s citem pracoval s estetikou venkovského prostředí. Interiér laděný do tlumených barev nenarušuje venkovní vzhled bývalé stáje. 

ST dům u jezeraST dům u jezera