Modulární prodejna potravin v Chile

Úterý, 10. Červenec 2012 - 2:00
| Napsal:

Propojením 5ti kontejnerů se podařilo vytvořit estetickou prodejnu venkovského charakteru, kde je možné zakoupit zemědělské produkty. Skládá se z prodejní haly, kancelářských a manipulačních prostor a chladících komor.

Katalogový list: 
Ateliér James & Mau
Světadíl Amerika
Země Chile
Město Talca
Datum realizace 2010
Zastavěná plocha 150.00m2
Fotoalbum: 

Obchod se nachází vedle podniku na zpracování masných výrobků chilské společnosti Coexca S.A. Záměrem projektu bylo vytvořit jakousi výstavní síň pro farmářské lahůdky. Výklad, jako otevřené oko, poutá pozornost směrem k hlavní silnici, k veřejnosti.

Podlahy a stropy jsou ze dřeva. Nad nosnou konstrukcí je přesah, který omezuje množství světla procházejícího okny. V exteriéru zároveň vytváří zastřešení teras kolem budovy. Omezení světla a tepla je důležité pro ochranu produktů, které se v obchodě prodávají. Také fasáda ze dřeva vytváří z exteriérové strany vzduchovou mezeru, která chrání před slunečními paprsky.

Tak jako ve všech projektech ateliéru Infiniski se architektura i zde přizpůsobuje podmínkám okolního prostředí a snaží se o dosažení maximálního ekologického účinku.

Konstrukční systém funguje formou semi-prefabrikované stavební konstrukce. Bylo použito 5 recyklovaných kontejnerů, které slouží jako nosná konstrukce budovy. Stavba působí více industriálně a moduly dovolují efektivní recyklaci materiálů – což také snižuje náklady, čas a znečišťování životního prostředí a to vše navíc s výsledkem o vysoké kvalitě po stránce architektury a designu.

Recyklované materiály

Vedle recyklovaných kontejnerů byla v projektu navržena jako izolace celulóza – ta se v realitě aplikuje v podobě recyklovaných novin, které izolují stěny interiéru. Dále jsou zde sádrokartonové vnitřní stěny, kde byly použity recyklované pozinkované plechy.

V návrhu se uvažovalo i o použití přírodního korku jako tepelné izolace, který by snížil ekologickou náročnost.

Opětovně byly použity kontejnerové dveře pro hlavní vstup. Jako výplň oken je použito dvojsklo s vzduchovou komorou pro vyšší tepelnou izolaci. Podlahy jsou z překližky, leštěné ekologickým lakem.