Hotel AKA Patagonia v Chile od studia Larrou Foto: Fernanda del Villar
Architektura / rekreační objekty

Architektura s úctou k panenské přírodě Patagonie. Modulární dřevěné chaty se přizpůsobují svému okolí

Na jihu Chile navrhlo místní architektonické studio nevšední ubytování, které sestává z několika prefabrikovaných modulů nabízejících soukromí s výhledy na úchvatnou přírodu Patagonie. Aby mohlo dojít k minimalizování dopadu chat na krajinu, umístili je architekti spolu s chodníčky na patky.

EARCH.CZ , 9. 1. 2023

Pohodlí v přímém obklopení přírodou. To je aktuální trend zvaný glamping, který poslední roky hýbe zážitkovým ubytováním. Malé objekty spojující dobrodružný a osamocený pobyt mimo civilizaci s hotelovým komfortem obvykle sází také na kvalitní architekturu a design. Nejinak je tomu také u hotelu AKA Patagonia, který se vyznačuje atraktivní podobou i šetrností k místní krajině.

Soubor malých dřevěných chat se nachází poblíž přístavního města Puerto Natales na jihu Chile, odkud se otevírají výhledy na strmé patagonské ledovce. Za návrhem areálu stojí architekti z chilského studia Larrou, kteří jeho pojetím důsledně zohlednili místní kontext. Stavby do krajiny pěkně zapadají, konstrukční řešení pak minimalizuje dopad na přírodu.

„Setkávání a kontrast, architektura, která se vynořuje ze země a stává se součástí přírody, tvary zvedající se jako hory, vulkány a ledovce na horizontu Puerto Natales. AKA Patagonia je poctou krajině,“ shrnují autoři architektonický koncept projektu.

Ubytovací zařízení tvoří šestice obytných modulů a jeden společný objekt určený rekreaci, potkávání se a vaření. Každý tento obytný modul je pojat jako pokoj pro dvě osoby s vlastní koupelnou. Disponují přitom velkoplošným zasklením pro výhledy do okolí a malou privátní terasou.

Foto: Moduly jsou umístěny na patky, aby se omezilo narušení terénu

Studio Larrou svým projektem plně využilo výhody prefabrikované modulární architektury. Jednotlivé moduly tedy mohly být vyrobeny v přístavní továrně a po jejich převozu na dané místo už je jen stačilo usadit na nízké patky a vybavit. Takový proces výrazně snižuje náklady i dopad na životní prostředí a v případě potřeby lze moduly převézt jinam. Environmentální šetrnosti přispívají také patky, na kterých jsou umístěny všechny moduly včetně chodníků bez nutnosti velkých terénních úprav.

Foto: Lokálně těžené dřevo se uplatňuje na fasádách i v interiéru

Aby objekty přirozeně zapadly do svého prostředí, nechali je architekti pokrýt latěmi z místních odolných dřevin bez povrchové úpravy, tak aby postupně získaly žádoucí patinu. „Stárnutí materiálů je klíčovým aspektem celého projektu – dosáhnout splynutí mezi vystavěným prostředním a krajinou. Architektura se v průběhu času snaží přizpůsobit svému prostředí a stát se jeho součástí,“ uzavírají architekti.

  • Autoři: Pablo Larroulet
  • Ateliér: Larrou
  • Země: Chile
  • Město: Puerto Natales
  • Realizace: 2020

Tento článek vznikl za podpory společnosti KOMA MODULAR v rámci popularizace tématu "Modulární architektura". KOMA je lídrem v ČR na trhu modulární výstavby, staví na pilířích jako je kvalita, inovace a design. Právě proto neustále posouvá hranice modularity a věnuje se komplikovaným projektům s vysokými nároky na standardy. KOMA má za sebou mimo jiné přes 100 školských zařízení, architektonicky oceněný EXPO pavilon v Miláně 2015, první nemocniční pavilon a nyní dodává první modulární letiště v Senegalu.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři