Neobvyklý tvar rodinného domu ve Struhařově od studia Stempel & Tesař architekti reaguje na místní regulativy

Úterý, 26. Listopad 2019 - 0:03
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architektonické studio Stempel & Tesař architekti se soustředí převážně na rezidenční projekty, u kterých musí často řešit různé regulativy výstavby v dané lokalitě. V portfoliu studia proto najdeme celou řadu netradičních řešení vzniklých v důsledku složitých situací, kdy architekti řešili střet mezi tím, co povolují (respektive nařizují) místní regulativy a tím, co požadují investoři. Nejinak tomu bylo i v případě návrhu nového rodinného domu ve středočeské obci Struhařov. Jeho neobvyklý tvar střechy je výsledkem stavebního programu mladé rodiny a několika lokálních regulativů.

Dům se šikmou střechou
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Ateliér stempel & tesar architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Struhařov
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Užitná plocha 246.00m2
Zastavěná plocha 124.00m2
Plocha pozemku 1 248.00m2

Nová ulice v mírném kopci, na okraji obce Struhařov, dostala jméno Větrná, což dostatečně vystihuje místní mikroklima. I přesto, že jsme ve středočeském kraji, mívají zdejší v zimě nadstandartní nadílku sněhu. Nebránili jsme se proto místnímu regulativu na šikmou střechu, ačkoli vycházel z přesvědčení, že tvar střechy udává charakter obce, měl pro nás opodstatnění spíše s ohledem na podnebí.

Návrh ovlivnil i další regulativ v územním plánu, a to, že dům musí mít jedno nadzemní podlaží a podkroví. Ten jsme se rozhodli zohlednit, abychom neprodlužovali povolovací proces a splnili tak co nejdříve sen mladé rodiny.


Dům se šikmou střechou "na druhou", Stempel & Tesař architekti © Filip Šlapal

Sklon pozemku byl na délce domu asi 1,5 metru, tedy polovinu výšky jednoho podlaží. O stejný rozdíl jsme se rozhodli posunout vzájemně i jednotlivé podlahy - v příčném řezu má dům nakonec 6 výškových úrovní. Díky tomu je do domu bez ohledu na svažitost přímý vstup/vjezd z ulice. Odtud lze sestoupit do obývacího pokoje s kuchyní a jídelnou na úroveň zahrady. Prostor se otevírá do následujícího podlaží, na galerii s pracovnou. Schodiště dále stoupá kolem dětských pokojů se šatnou a koupelnou až k hlavní ložnici doplněné podobným zázemím. Nejníže položená část domu obsahuje technické zázemí.

Obývací pokoj, zapuštěný do svahu, je dle definice ze zákona suterénem, to znamená, že má dům stále jedno nadzemní podlaží a podkroví! Sklon hřebene proti svahu kopíruje vnitřní prostorové uspořádání, nezvyklá forma domu tak odpovídá příčnému rozdělení půdorysu a posunu úrovní o poloviční výšku patra.


Dům se šikmou střechou "na druhou", Stempel & Tesař architekti © Filip Šlapal

Samozřejmá a logická rozhodnutí jsou zabalená do netradiční formy. Nejedná se však o exhibici či snahu se odlišit. Naopak je v návrhu postupováno podle tradičních hodnot rozumného stavění našich předků, kdy tvar domu sleduje potřeby uživatelů a místní podmínky.

Materiály jsou voleny střídmě a dávají domu zklidňující charakter. Společně s minimalistickými detaily nechávají vyniknout proporcím a tvaru. Kombinace bílé hladké omítky se světlou plechovou střechou a přírodními hliníkovými okny se propisuje i do interiéru, do světlých neutrálních odstínů podlahy a nábytku.


Dům se šikmou střechou "na druhou", Stempel & Tesař architekti © Filip Šlapal

Projekt vznikl s využitím ARCHICADu.