Nevyhovující byt v developerské bytovce proměnilo studio AEIOU na míru klientům

Pátek, 16. Listopad 2018 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Jan Vojtíšek a Jakub Staník ze studia AEIOU navrhli vzdušný interiér mezonetu v brněnské novostavbě bytového domu. Původní nevyhovující dispozice „předepsaná“ developerem prošla na přání klientů kompletní proměnou. Komunikační prostory se na úkor obytných místností zmenšily a hlavní společenský prostor se přesunul do podkroví, kde plynule navazuje na prostornou venkovní terasu. V celém nyní interiéru hraje prim dřevo, zaujmou také vestavěné skříně s oblými rohy nebo prosklené stěny.

Interiér mezonetového bytu, studio AEIOU © Martin Zeman
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Ateliér studio AEIOU
Spolupracovníci Tamara Bemerová
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Datum projektu 2017
Datum realizace 2018
Užitná plocha 155.00m2

Stavební záměr řešil dispoziční změny a návrh interiéru v mezonetovém bytě novostavby bytového domu. Původní dispozice zahrnovala obývací pokoj s kuchyní, jídelním koutem ve spodním patře a v podkroví tři ložnice s velkorysou terasou. Klientům původní řešení od developera nevyhovovalo, navíc požadovali umístit hlavní společenský prostor do podkroví k terase. Z původního návrhu zůstalo pouze schodiště, vše ostatní se přeskládalo.

Eliminovaly se chodby, navrhly dvě komfortní koupelny a celé horní patro se přeskupilo tak, aby všechny místnosti měly přístup na terasu. Úložné prostory se rozšířily ve vstupní hale pod schodištěm, vestavěnou skříní s botníkem a dominantní zaoblenou šatní skříní. Zvětšená koupelna bez přímého denního světla byla skrze nově navrženou dětskou šatnu prosvětlena vertikálním světlíkem. Stejně jako dětský pokoj má oddělenou šatnu i ložnice, která může, a nemusí ložnici rozšiřovat.

Schodiště, jako dřevěný prvek, ústí přímo do obývacího pokoje a svým tvaroslovím předjímá hru dřevěných kostiček a šachovnic v horním patře. Tento motiv je použit na obývací stěně, konferenčním stolku, TV skříňce, kuchyni i na prosklených příčkách hostinského pokoje a druhé koupelny. Celý prostor v horním patře lze rozšířit otevřením příčky do hostinského pokoje. Koupelna v podkroví má spíše relaxační charakter, proto je zde umístěn parní box a prosklenými dveřmi je propojena s terasou. Terasa svým řešením plynule navazuje na interiér bytu a poskytuje různé funkce. Na obývací pokoj navazuje odpočinkovou částí se zelení, plnící funkci optického bariéry od sousední terasy. Následuje posezení s markýzou a víceúčelovou vyklápěcí lavicí. V zadní části terasy je umístěna z důvodu soukromí perličková lázeň.

Převažujícím materiálem je dřevo na nábytku či podlaze v kombinaci s dekorativní pryskyřičnou stěrkou, jenž hrají prim v celém interiéru. Prostorové dřevěné rámečky tvoří masivní dubové hranolky. Výplně lakovaná deska, sklo nebo prázdný prostor. Tyto výplně se střídají dle funkčního či estetického uspořádání nábytku. Vše je navržené na míru, od skládající dělící stěny hostinského pokoje až po detail kuželovitých úchytek. Celý interiér se nese v duchu estetické interpretace někde mezi Evropou a Asií, přesně tak, jak tomu bylo v životě klientů a naší společné komunikace. 

Klíčová slova: