Pavilonová škola u lesa podle návrhu studia wulf architekten slouží žákům z okolních obcí

Středa, 18. Březen 2020 - 0:00
| Napsal:

V portfoliu stuttgartské architektonické kanceláře wulf architekten najdeme dlouhou řadu školních budov rozesetých po celém Německu. Všechny přitom spojují podobné charakteristiky, které se propsaly také do návrhu školy Hessenwald v malé obci poblíž Frankfurtu. Škola svým žákům nabízí prosluněné interiéry i variabilní veřejný prostor kolem ní.

Škola Hessenwald, wulf architekten © Brigida González
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér wulf architekten
Světadíl Evropa
Země Německo
Město Weiterstadt
Datum projektu 2014
Datum realizace 2016
Plocha pozemku 9 541.00m2

Frankfurt nad Mohanem, Mnichov, Kolín nad Rýnem, Stuttgart. Všechna tato velká německá města spojuje jedna věc – najdeme v nich realizace totožné typologie z dílny renomovaného stuttgartského studia wulf architekten. Konkrétně se jedná o stavby určené ke vzdělávání, jako jsou gymnázia, základní a střední školy nebo mimoškolní centra, u kterých tito němečtí architekti pokaždé dbají na funkčnost, kvalitu vnitřního prostředí i celkové architektonické pojetí s důrazem na solidní materiály a jednoduchost výrazu.

Vedle škol v německých metropolích můžeme stopu studia wulf architekten najít také v menším městě Weiterstadt, ležícím přibližně 30 kilometrů jižně od Frankfurtu nad Mohanem. Zde se architekti pustili do rozšíření a částečného nahrazení bývalé školní budovy, kterou upravili pro potřeby až 700 žáků. Nový komplex tvoří 3 třípodlažní pavilony vzájemně propojené centrálním, multifunkčním objektem, který vedle hlavního komunikačního uzlu plní také funkci auditoria či odpočinkového prostoru. Škola disponuje celkem 30 učebnami, administrativními místnostmi, kuchyní a bufetem. Členění interiéru je jasné a přispívá ke snadné orientaci v celém objektu. 

Vnitřní prostory pak plynule přecházejí v exteriér, který svým řešením umožňuje organizované skupinové činnosti. V pásu mezi budovou a lesem, s nímž škola sousedí, architekti navrhli malé zahradní prostory, které je možné různě kultivovat a upravovat pro potřeby venkovních učeben či například zahradních laboratoří.

Projekt nabízí různé formy a kombinace typů výuky. Vstřícnost k uživatelům budovy architekti vyjádřili otevřenými prostory s velkými okny, díky kterým se dovnitř dostává nadstandardní množství přirozeného světla, které v celém projektu hraje zcela zásadní roli. Slunce se do budovy dostává jak díky velkoplošnému prosklení v přízemí, pásovým oknům v patrech s nápaditým stíněným z perforovaného plechu, tak i skrze velké modulární střešní světlíky od společnosti VELUX. Jednotlivé světlíky jsou seskládány do šesti světelných řad, které zajišťují osvětlení atria a přispívají k jeho celkové vzdušnosti a otevřenosti. Prvky jsou opatřeny izolačním zasklením, které mimo jiné napomáhá budově dosahovat standardu pasivního domu. 

Stejně jako po stránce formy, i z hlediska použitých materiálů a barev objekt vykazuje znaky jednoduchosti a čistoty, čímž jeho autoři jen potvrzují fakt, že architektura pro děti nemusí nutně hýřit zářivými barvami. Celý interiér je navržen v tlumených světle šedých barvách (ať už omítky, podlahy či pohledového betonu některých konstrukcí), které doplňuje přírodní akcent dřeva. Decentní hravosti je pak dosahováno například trojúhelníkovými zářezy v zábradlí, které reflektují výraznou šikmost nosných betonových sloupů v atriu. Interiér tak působí skutečně jako do detailu promyšlený celek.

Klíčová slova: