Proměna historického bytu továrníka Aloise Breye na kanceláře zachovala cenné původní prvky

Pondělí, 29. Červenec 2019 - 0:13
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Ateliér Barbory Léblové navrhl rekonstrukci bytu továrníka Aloise Breye v historickém domě v Praze. Při proměně interiéru klasicistně secesní budovy architekti zachovali několik původních detailů, jako jsou štukové a kazetové stropy, parkety či bifé. Interiér doplňují umělecká díla Petra Duba.

Rekonstrukce bytu továrníka na současné kanceláře, barbora léblová interiors & architecture © Studio Flusser
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Barbora Léblová
Ateliér barbora léblová interiors & architecture
Spolupracovníci Ivo Herman
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 1 - Nové Město
Ulice, číslo Na Florenci
PSČ 11000
Datum realizace 2018
Užitná plocha 196.00m2
Poznámka

Umělecká díla: Petr Dub

Rekonstrukce 3NP klasicistně secesní budovy ul. Na Florenci měla za cíl ponechat co nejvíce z částečně dochovaného původního vybavení a zároveň vytvořit prostor pro funkční současné kanceláře.

Klasicistně secesní dům architekta Matěje Blechy prošel za dobu své existence řadou rekonstrukcí. Ve 3NP se z původního bytu továrníka Aloise Breye dochovala část vybavení, kterou jsme se při rekonstrukci snažili co nejvíce zachovat.

Záměrem investora bylo rekonstruovat prostory 3NP na plnohodnotné kanceláře s co nejmenším zásahem do historického vybavení. Východní část směřující do ulice Na Florenci byla dispozičně ponechána prakticky nedotčena. Kazetové a štukové stropy byly ošetřeny, parkety kompletně repasovány. Původní historické bifé v největší z místností bylo restaurováno.

Západní část dostála drobných dispozičních změn vzhledem k požadavkům investora na rozmístění kanceláří. Z podlahy byl stržen zničený koberec, povrch byl adekvátně ošetřen a byl položen koberec nový.

Zbudováním nové příčky vznikla jednoduchá zasedačka otevřená arkýřovým oknem do dvora Florentina. Kompletně byly rekonstruovány toalety. Původní vstup přímo ze schodiště byl uzavřen, na jeho místo bylo osazeno umyvadlo společné pro dámskou i pánskou část. V hlavní vstupní části byla vedle nového vstupu na toalety vytvořena malá kuchyňka.

Požadavky na vlastní vybavení kancelářským nábytkem byly skromné. Důraz byl kladen především na kvalitní osvětlení, které v místnostech s dochovanými stropy řeší stojací lampy.