Rekonstrukce horní přístavby funkcionalistické vily v Brně

Pondělí, 16. Říjen 2017 - 3:39
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Zadáním bylo navrhnout dispoziční úpravy a interiér v bytě ve funkcionalistické vile z roku 1930, zvané Haasova vila a navržené architektem Ernstem Wiesnerem. Vila byla v osmdesátých letech doplněna o přístavbu ke střešnímu bytu, ze které je výstup na hlavní terasu. Stavební úpravy řeší maximální využití prostoru vzhledem k požadavkům investora, a to odstraněním nenosných příček a vložením dřevěného boxu s hygienickým zázemím uprostřed dispozice.

Rekonstrukce bytu – Lipová, studio AEIOU, Foto: © Jakub Holas
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Jan Vojtíšek, Jakub Staník
Ateliér studio AEIOU
Spolupracovníci Tamara Bemerová, Nikola Levá
Generální dodavatel LS Facility s.r.o.
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Ulice, číslo Lipová 43
Datum projektu 2016
Datum realizace 2017
Užitná plocha 84.00m2
Poznámka

Foto: © Jakub Holas

Probouráním části nosné zdi dochází k žádoucímu propojení kuchyně s jídelnou a obývacího pokoje vzniká vzdušnější a prosvětlenější prostor. Obývací pokoj je navíc propojen s terasou novým francouzským oknem, umístěným na jižní fasádě. Ústředním motivem, opakujícím se v celým bytě, je systém dřevěných obkladů s částečným perforováním. Umožňuje decentní až mystické prosvětlení interiéru, aniž by narušoval pocit soukromí.

Původní byt se skládal ze dvou malých pokojů, hygienického zázemí, kuchyně a obývacího pokoje. Požadavkem klienta byla změna kategorie na 4+KK a celkově proměnit byt v prostornější. Proto koncept v mnoha místech pracuje s variabilní dispozicí. Především ve východním křídle, v němž lze dřevěnou skládací stěnou rozdělit místnost na ložnici a obývací pokoj. Dále v jižní chodbě mezi kuchyní a obývacím pokojem lze otevřením perforovaných koupelnových dvířek vytvořit místnost pro domácí práce. Každá stávající nika či volný prostor byly maximálně využity jako úložný.

Nové funkční celky budou v další etapě zrealizovány i na terase, v podání slunečních lázní, záhonů s extenzivní či intenzivní zelení (oboje odkaz Wiesnerova záměru), posezení s grilem a dětského koutku. V další fázi bude hmota přístavby exteriérově zvýrazněna popínavými rostlinami, které budou postupem času měnit vzhled. Podtrhnou tak historickou proměnu domu s vrstvením dílčích zásahů. Styčnou myšlenkou bylo navrhnout "dům se zahradou na střeše".