Rodinný dům na chůdách

Čtvrtek, 9. Únor 2012 - 1:15
| Napsal:

V oblasti historického sídliště na pláži v Klosterneuburgu zřídili architekti obytný domek na chůdách pro čtyřčlennou rodinu.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Schuberth und Schuberth ZT-KG
Stavebník rodina Weiss-Döring
Světadíl Evropa
Země Rakousko
Město Klosterneuburg
Ulice, číslo Wasserstrasse 23, Strandbadsiedlung
PSČ 3400
Datum realizace 2010
Užitná plocha 90.40m2
Plocha pozemku 275.00m2

Návrh

Celá lokalita se nachází v záplavové oblasti, což sem přineslo unikátní program výstavby domů, který je jednoduchý, cenově dostupný a přenáší se z generace na generaci. Dům je navržen jako letní sídlo, ale jelikož zde bylo zajištěno i nutné vybavení pro trvalé osídlení domu během zimy, tak je možné zde pobývat i během ostatních měsíců v roce. Hlavní konstrukce a design jsou jednoduché a funkční - dům musel být pro mladou rodinu také cenově dostupný! Obývací prostory a ložnice stojí na chůdách nad betonovým podkladem. Vymezení podlahové plochy na pouhých 35m² vyžadovalo důmyslné využití prostoru.

Design

Úroveň obývacích prostor je zvednutá o tři metry nad zemí a je rozšířena o terasu vedoucí z kuchyně. Při otevření horních výklopných oken se kuchyňský kout stává samostatně stojícím pultem, který je přístupný z obou stran. Spací prostory jsou ve výšce 5,45 metrů nad zemí a výška stropu je zde pouze dva metry. Celý objem prostoru je proto rozdělen s maximální úsporností na dvě malé ložničky, které jsou vyměřeny přesně podle velikosti lůžek. Skříně a úložné prostory jsou spojeny ve společné šatně. Koupelna je v betonové nádrži na úrovni terénu, přístup do ní a osvětlení jsou vybudované pomocí speciálních otvorů ve stropě. Jednotlivé úrovně jsou propojeny strmým dřevěným točitým schodištěm, které je obehnané průsvitnými syntetickými panely a je tak výraznou prostorovou součástí.

Konstrukce / materiál

Dům je postaven z částečně prefabrikovaných kusů dřevěných rámu. Dřevěné bednění je bez vnitřního obkladu - třívrstvé smrkové trámy jsou viditelně sešroubované dohromady. Část stropních trámů je z konstrukčních důvodů nakloněna a celková výška horních pater byla striktně omezena na 4,70 metru. V důsledku toho je výška místnosti na spaní pouze 2,05 - 2,00 metru, což však celkový výsledek nijak neruší. Odvětraná fasáda je obložena svislými prkny z modřínového dřeva. Betonové koupelnové stěny zůstaly neopracované, sprchový kout a zdi kolem umyvadla jsou pokryty tmavou finskou překližkou.

Vnitřní zařízení

Skříně, regály, postele a noční stolky jsou vestavěné a vyrobené z třívrstvých kusů dřeva na míru tesařskou firmou (nebyly tedy zapotřebí žádné dodělávky). Tyto vestavěné prvky tvoří oporu, která odděluje schodiště od obývacího prostoru. Modrá věž sestavená ze skříněk uprostřed točitého schodiště spojuje vertikálně všechny tři úrovně. Čela skříněk jsou uzavřené pomocí závěsů z šedé přírodní plsti, které byly ručně střiženy, lemovány a ušity. Modravá pryžová podlaha s hrubým povrchem evokuje dojem vodní plochy.