Rodinný dům a řecký institut na Kypru

Středa, 19. Prosinec 2012 - 10:14
| Napsal:

Rezidence, která vyžívá pohledový beton jak v exteriéru, tak interiéru, je výsledkem vzorné spolupráce a oboustranného respektu mezi architekty a klientem.

Pozemek leží v nové rezidenční oblasti Aglantzia v Nikósii. Stavba vznikla za účelem bydlení pro rodinu paní Ifigenie Kaizerové. V přízemí je jeden byt a v patře pak 2 apartmány pro děti. V nižší části parcely se nachází soukromý institut řeckého jazyka a historie.

Okolí, zaplněné rozličnými stavbami, které jsou dusivě blízko sebe, bylo společně s potřebami klienta, jak je interpretují architekti, hlavním vodítkem konceptu návrhu - dát všem prostorům možnost fungovat introvertně okolo dvorku, což je také koncept, který vychází přímo z typologie tradičních domů.

Funkce jsou obaleny jednotící schránkou železobetonové skořápky (se zabudovanou tepelnou izolací). Hlavní budova ční na svažitém pozemku a působí jako volná krychle v prostoru. Tato krychle je sochařsky vykrajována otvory, které směřují na verandy. Všechny otvory mohou být uzavřeny posuvnými stínícími panely, a tím vznikají malé dvorky. Ty jsou jediným spojením s "vnějším světem". Panely jsou tvořeny z prken, které mají stejný rastr jako mělo bednění, takže fungují jako přirozené doplnění kubusu stavby. Seřazení otvorů a volných vnitřních prostorů zajišťují plné přirozené osvětlení a příčné větrání.

V přízemí se nachází třípokojvý byt. Veřejné místnosti (vstup, obývací pokoj, kuchyň, jídelna a kancelář) jsou uspořádány kolem hlavního dvorku ve tvaru písmene Π. Centrální část dvorku má dvojitou výšku otevřenou do nebe. Po většinu roku jsou posuvné dveře zasunuty do schránky domu (téměř zmizí). Všechny vnitřní prostory jsou sjednoceny s dvorkem a stávají se krytým vnějším obydlím.

Vnitřní schodiště vede do spodního podlaží, kde jsou parkovací místa, institut s obchodem a technické místnosti.

V patře jsou dvě ložnice. Pevné zastiňující panely umožňují přirozené osvětlení a příčné větrání a zároveň brání pohledu do dvorku v dolním podlaží. Odpočinkové prostory nabízejí severní výhled na pohoří 
Pentadaktylos.

Úspěšné dokončení projektu bylo dosaženo především díky výborné spolupráci a oboustrannému respektu mezi architekty a klientem.

Téma "Beton v architektuře" vzniká za podpory Speciálních produktů.