Rodinný dům s ordinací zvěrolékaře v lomu Lobendava

Úterý, 13. Březen 2012 - 1:00
| Napsal:

Žlutou kartou oceněný projekt rodinného domu v lomu nabízí čtyři varianty rodinného bydlení v krajině, kterou se znaží co nejvíce zachovat v původním stavu a využít strmých svahů k vytvoření úchvatných výhledů.

Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Ondřej Kutěj
Ateliér Katedra architektury FSv ČVUT v Praze
Škola FSv ČVUT v Praze
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Lobendava
Datum projektu 2012

Dům je posazen na nevelké plošině v nejvýchodnějším místě lomu, které je zároveň jeho nejvyšším bodem. Toto umístění domu umožňuje ty nejlepší výhledy na unikátní stavební parcelu. Výhledům je také celý dům podřízen.

Jedná se o dva samostatné objekty stejného výrazu, menší slouží jako ordinace a větší jako rodinné bydlení pro čtyři trvale žijící osoby. Dům je složen ze tří jendoduchých objektů se sedlovou střechou, které protíná dlouhý horizontální objekt s plochou střechou.

Architektonická koncepce je dána několika zásadami. Dům je přímo v lomu, nikoli u lomu, jeho konzoly směřují za výhledy přímo do jeho středu. Reliéf kráteru co možná nejvíce ponechat nedotčen a dům posadit do vzduchu na podpory. Převládajícím materiálem bude dřevo.

LOM LOBENDAVA

Částečně zatopený lom Lobendava u hranice s Německem, v nejsevernější obci České republiky, který je hluboko v lesích, poskytuje dokonalé útočiště pro člověka, toužícího po klidu a svobodě. Najdeme zde les, skály vodní plochu nebo třeba divokou zvěř. Dům je postaven v nejvýchodnější části, na přírodní plošině mezi dvěma skalními stržemi asi 13m nad vodní hladinou. Plošina je téměř nejvyšším bodem celého lomu. Toto umístění umožňuje ty nejlepší výhledy nejenom na lom samotný, ale také na jeho okolí.

INTERIÉR

Interiéru dominule bílá barva, která je znakem čistoty. Bílá je doplněna přírodními materiály, teakovým dřevem a tmavě šedým lomovým kamenem, použitým na obložení krbu a kuchyňské linky. Celým domem prochází osa, která interiér otevírá a dodává mu na zajímavosti. Centrální prostor obývacího pokoje s jídelnou je řešen jako halový. Dominuje mu krb se zásobníkem dřeva, který zároveň slouží jako akumulační stěna a celý interiér vyhřívá. k centrálnímu prostoru přiléhá kuchňský kout z teakového dřeva a vysokého lesku v bílé barvě. Půdorysná stopa domu umožňuje dokonalé propojení intreriéru a exteriéru, kdy širokým prosklením se nabízí nejenom výhledy do krajiny a na lom ale také na dům samotný.


Článek vznikl za podpory Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT v Praze.Ocenění "Žlutá karta" udělují odborníci Katedry architektury vynikajícím studentským projektům, zhotoveným v rámci předmětů architektonická kompozice, ateliérová tvorba a projektům předloženým jako bakalářské a diplomní práce.